Провъзгласиха и Харковска народна република

Провъзгласиха и Харковска народна република

Публикувано от:

Група членове на местните органи на властта в украинския град Харков е провъзгласила Харковска народна република, съобщиха ИТАР-ТАСС и украинската агенция УНН.

В съобщението на руската информационна агенция, която се позовава на местни медии, се казва, че „група депутати“ от местните власти са обявили създаването на Харковска народна република и са „поели всички пълномощия на държавните институции“.

Според тези депутати републиката ще стане

суверенна държава, която ще „гради отношения с другите държави в съответствие с международното право”.

Решението за създаване на народна република влиза в сила след одобряването на му на областен референдум. Демонстрантите са решили още да се обърнат към Виктор Янукович, който да легитимира инициативата. Освен това възнамеряват да помолят Русия да бъде посредник и да гарантира мирното провеждане на референдума в Харковска област, съобщава УНН.

По-рано през деня в друг украински град – Донецк, проруски активисти, завзели областния съвет, провъзгласиха Донецка народна република и заявиха, че най-късно до 11 май ще организират референдум за бъдещето на „републиката“.

Това стана, след като проруски демонстранти окупираха административни сгради в три източни украински града – Харков, Донецк и Луганск. Градовете се намират в трите най-източни области на страната.

Източник: Thinkstock/Guliver

Кметът на Харков – Генадий Кернес, заяви днес, че

харковският градски съвет няма да инициира провеждането на местен референдум.