Присъствието на американци в Украйна нажежава обстановката в страната

Присъствието в Украйна на американски военни нарушава поетите от Киев задължения за оттегляне на всички чужди въоръжени формирования и наемници от територията на страната.

Това заяви в сряда руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, съобщават от руското дипломатическо ведомство.

„Лавров обърна внимание на това, че пристигането в Яворовски полигон край Лвов на военни от 173-та въздушно-десантна бригада на САЩ и информацията за появата в редица украински войски в Донбас на персонал от американската военна компания „Академи“ свидетелстват за нарушаването от страна на Киев на задълженията за извеждане на всички чужди формирования, военна техника и наемници от територията на Украйна“, отбелязват от руското външно министерство.

При разглеждането на проблематиката за регулирането на украинската криза руския министър подчерта необходимостта от незабавната реализация на „Комплекса от мерки за изпълняването на минските споразумения“, постигнат от страните в конфликта на 12 февруари със съдействието на лидерите на държавите от „нормандски формат“.

Според говорителя на Народния съвет на Донецката народна република (ДНР) Андрей Пургин, появата на американците в Украйна означава, че Киев се готви за война.

„Киевската власт цинично имитира процес за регулиране на конфликта в Донбас. В действителност действията на Киев се свеждат до молби в цял свят за изпращане на оръжие и покани на военни инструктори за обучение на армията. Киев разчита на силово решение на конфликта“, заяви Пургин, цитиран от Донецката информационна агенция.

В същото време в Киев стотици украинци поискаха да бъде прекратена намесата на Вашингтон във вътрешните работи на Украйна. Пред американското посолство в украинската столица протестиращите изгориха плакат на съветника на американския държавен секретар Виктория Нюланд, която само преди година раздаваше сладки на Майдана в знак на поощрение на антидържавния преврат.

Пред посолството на САЩ украинските граждани издигнаха плакати с надписи „Благодарим на САЩ за войната“, „Ние не сме рогат добитък“, „САЩ – мъка за Украйна“ и др. В ръце протестиращите носеха и плакати със снимки и названия на разрушените градове в страната: Шахтьорск, Дебалцево, Красни Пахар и Донецк.

Това не е първата акция под прозорците на американските дипломати. В началото на април сградата на посолството на САЩ в Киев бе замеряна с тор.

В същото време в четвъртък над 120 камиона от Русия доставиха в Донецк и Луганск над хиляда и петстотин хуманитарни стоки, сред които хранителни продукти, предмети от първа необходимост, лекарства, дрехи, подаръци за ветераните и др.

От август 2014 г. в Донбас Русия е доставила над 31,5 хил. тона хуманитарна помощ.