Принуждават Русия да говори на украински

Министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк отправи няколко съвета към Кремъл. Един от тях е предложението втори официален език на Русия да бъде украинският, предаде utro.ru.

„Населението, говорещо украински заема голяма територия в Русия, съвсем естествено е, украинският език да бъде втори официален в Русия или да има специален статус”, заяви Яценюк.

Украинският премиер допълни, че Киев се обръща към Москва с молба за откриване на украински училища на територията на Русия. „Също така, трябва да се даде отговор на религиозните убеждения на украинците в Русия, за да бъде не само деклариран, но и спазен принципът за свобода на вероизповеданието”, допълни още Яценюк.

Припомняме, че в средата на март украинският министър-председател обяви руският за официален език, наред с украинския във всички региони на страната, където преобладава рускоговорящото население. „Александър Турчинов, с пълна подкрепа от моя страна като глава на правителството на Украйна, прие решение да остави в сила езиковия закон на Кивалов-Колесниченко. Този закон работи както преди”, отбеляза украинският премиер.

Съгласно този документ, руският език има статус на регионален, практически официален език, наред с украинския.

Едно от първите решения на Върховната рада след смяната на властта бе отмяната на закона за езиковата политика, според който руският получи статус на регионален език в тези области на Украйна, в които е роден език за 10 % от населението – в 13 от 27 териториални единици в цялата страна. Отмяната на закона предизвика недоволство в източните региони на Украйна, в резултат на което президентът Александър Турчинов наложи вето върху решението на парламента.