Примирието в Хомс – пролог към прекратяването на огъня в Сирия

Примирието в северното предградие Ел Ваер на град Хомс може да бъде пролог към цялостното прекратяване на огъня в Сирия и създаването на благоприятни условия за преговори между правителството на Сирийската арабска република и опозицията, съобщи руското външно министерство, цитирано от „Взгляд“ в сряда (2 декември).

„От събота (5 декември), първата група от 200-300 души при гаранция за опазване на живота и личните ѝ оръжия ще започне да напуска тази област, след което там ще могат да се завърнат цивилни граждани. Дълго време районът Ваер беше охраняван от сирийската редовна армия, която не е предприемала нападателни действия и не е нанасяла масови удари“, се казва в съобщението на сайта на руското външно министерство.

От външнополитическото ведомство отбелязват също, че „В Москва е прието с удовлетворение съобщението за договореностите за Ел Ваер в Хомс. Ние вярваме, че изпълнението им окончателно ще нормализира положението в този голям сирийски град и ще сложи край на страданията на неговите жители. Вярваме също, че подобни стъпки могат да станат пролог към постигането на цялостно примирие в Сирия, и с ефективната роля на ООН да се създадат благоприятни условия към изграждането на устойчив процес на преговори между правителството на САР и опозицията, включително нейното въоръжено крило, което отхвърля тероризма“.

По-рано в сряда (2 декември) губернаторът на Хомс съобщи, че властите в сирийската провинция са сключили сделка с въоръжени групи от опозицията, според която те напускат района, който сега контролират.

Съобщава се още, че през тази година в Западна Сирия са сключени няколко неголеми местни споразумения за прекратяване на огъня, но на страната все още ѝ е трудно да намери общонационално решение за изход от конфликта, който вече отне живота на 250 000 души.

Миналата седмица представителят на сирийските въоръжени сили, бригаден генерал Али Майхуб съобщи, че сирийските въоръжени сили продължават офанзивата срещу екстремистите в околностите на град Хомс и в едноименната провинция в центъра на страната, като са осуетили опита им да пробият фронтовата линия в околностите на град Палмира.

На 22 ноември президентът на Сирия Башар Асад заяви, че въоръжените сили на Русия за два месеца са постигнали по-голям прогрес в борбата срещу тероризма в Сирия, отколкото САЩ за една година.

Източник: Поглед Инфо.