Примирието в Новорусия се нарушава, обмяната на пленници не се състоя

Примирието в Новорусия се нарушава, обмяната на пленници не се състоя

Публикувано от:

По данни на щаба на армията на Новорусия, за изминалото денонощие украинските военни повече от десет пъти са нарушили споразумението за прекратяване на огъня.

Украинските военни продължават да обстрелват с артилерия и миномети  покрайнините на Донецк. Покрай обстрела на жилищните квартали на града, под обстрел попаднаха и части от армията на Новорусия, разположени в близост. Съобщава се също за активност на украинските военни и в посока Мариупол, където те се опитвали да внесат военна техника, за да окажат помощ на тези, които са блокирани в града.

Щабът на армията на Новорусия информира и за това, че в непосредствена близост до Дебалцево е регистрирано придвижването на няколко десетки бронирани машини на въоръжените сили на Украйна.

Нацистите активно въвеждат подразделенията си в тези населени места, където групировките им са с отслабени сили. Извършва се ротация на войските на противника, като освен това, те откриват огън и по селищата. Днес под обстрел попадна с. Спартак.

Едновременно с нарушаването на примирието, възникнаха и проблеми с изпълняването на решението за освобождаването на пленниците.

Заради това, че Киев отказва да предостави списъците на пленените опълченци, властите в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) продължават да държат в плен около хиляда украински военни, които се планира да бъдат обменени, съобщи изпълняващият длъжността министър на Държавната сигурност на ДНР Леонид Баранов.

„Киев твърди, че държи около 200-300 опълченци в плен. При това, точни списъци до момента няма. Още повече, около хиляда наши привърженици и мирни жители на Донбас  се водят безследно изчезнали, а всъщност, много от тях са в плен”, обясни Баранов. Според него, Киев може да реши да не освободи част от пленниците.

„Ние и така обменяме повече от хиляда техни за триста наши, не ми се иска на всичко отгоре да се превърнем и в жертва на измама”, изрази опасенията си Баранов.

Освен това, между Донецк и Киев съществуват разногласия и за това, кой трябва да пусне украинската страна, заяви още министърът на Държавната сигурност на ДНР.

„Да допуснем, че има задържани няколко десетки наши едномишленици в Харков и Одеса. Ние смятаме, че те също са пленници и трябва да бъдат пуснати. Киев твърди, че те са обвинени в тероризъм и нямат отношение към Донбас”, поясни Баранов.

Според него, пленените украински военни ще бъдат освободени, след като списъците бъдат съгласувани. „Ние бихме могли да ги пуснем, както се казва и още вчера, но на нас са ни необходими гаранции, че нашите също ще бъдат пуснати без измама”, съобщи още Баранов.

ДНР вече и предала на Киев списъците на тези, които според тях трябва да бъдат освободени от плен.

В неделя опълченците в Донецк освободиха 15 украински военни.