Приключи специалната операция на френската полиция

Приключи специалната операция на френската полиция в парижкото предградие Сен-Дени, имаща за цел залавянето на заподозрени за терористичните атентати в Париж от 13 ноември. Това съобщи говорителят на френското правителство Стефан Льо Кол след края на заседание на кабинета в Елисейския дворец.

„Операцията приключи”, информира той журналистите. Тази сутрин в 04:30 часа местно време започна операция за залавянето на смятания за мозъка на атентатите в Париж – 28-годишният белгиец Абделхамид Абаауд. В продължение на час се чуваха изстрели. Целият трафик в района е блокиран, магазините и училищата са затворени, а живущите в близост до мястото на стрелбата бяха евакуирани. Те все още не могат да се върнат в домовете си, а предградието продължава да е отцепено. „Полицията трябва да бъде внимателна. Заподозрените в терористичните актове са били елиминирани след въоръжена съпротива. Но не са изключени по-нататъшни инциденти. Всички са нащрек…”, заяви представителят от прокуратурата пред ТАСС.

Равносметката – двама заподозрени джихадисти са убити. Между тях е жена, която се е самовзривила с жилетка с експлозиви. Най-малко седем души са били задържани. При операцията тази сутрин петима полицаи бяха ранени, но животът им е вън от опасност. Единствената загуба в редиците на специалните сили е 7-годишното полицейско куче Дизел. „Чух огън от картечница”, каза от своя страна таксиметров шофьор. „Излязох от колата, а маскирани полицаи дойдоха и ми казаха веднага да се махам”, продължи с разказа мъжът, станал случаен свидетел на спецакцията в северното предградие, започнала на зазоряване. На местните жители е било забранено да напускат домовете си.

По-рано беше съобщено, че в северната част на Париж е убит случаен минувач. По данни на Ройтерс той е само ранен, докато минавал по улицата, когато се разгоряла престрелката. Ситуацията постепенно се нормализира. Предградието Сен-Дени все още е отцепено от полицията, на мястото са разположени и френски военни. Видео е позволило на полицията да установи, че в терористичните актове е участвал още един човек, предаде Франс прес. Така според последните данни в парижките атентати са участвали общо девет души. Двама от тях се издирват. Все още не е ясно дали 28-годишният активен член на джихадистката организация „Ислямска държава” в Сирия е бил в апартамента в Сен-Дени. По-рано бе съобщено, че белгиецът е живял в брюкселското предградие Моленбек, населено предимно с мюсюлмани и бежанци от Северна Африка.

Вчера,17 ноември, телевизионният канал Си Ен Ен, позовавайки се на съветника по национална сигурност на американския вицепрезидент Джоузеф Байдън, съобщи, че са получени данни, които потвърждават, че Абаауд е участвал в организирането на атентатите. Операцията се провежда от антитерористичния отдел на съдебната полиция и елитните части (Raid) на френската полиция. Северното парижко предградие е населено от около 100 000 души. Акцията се провежда пет дни след смъртоносните атаки във френската столица, при които загинаха над 129 души, а други 352 бяха ранени.

Източник: bgnes.com.