Призовават „Нормандската четворка“ да окаже натиск върху Киев за прекратяване на политическия терор в Украйна

Обществеността в Донбас призова Германия, Франция и Русия да помогнат да бъде спрян политическият терор в Украйна. Това се казва в обръщението на над 40 обществено-политически движения към лидерите на тези страни. Представителите на обществеността отбелязват, че в Украйна всички, които призовават към мир и справедливост, са подложени на тормоз и преследване. „Днес стотици и хиляди хора биват арестувани в Киев, Одеса, Харков, Запорожието и Днепропетровск само заради това, че са посмели да изкажат подкрепата си за самостоятелността на регионите, за борбата с бедността, срещу безогледното подчинение на диктата на САЩ, срещу безумното героизиране на съучастниците на Хитлер“, се казва в обръщението, публикувано на сайта на Донецката информационна агенция.

Авторите на изявлението подчертават, че в Украйна бива унищожаван всеки, който изразява критика към режима, давайки за пример убийствата на журналистите Олес Бузина, Сергей Сухобок и народните депутати Олег Калашников и Александър Пеклушенко. „В Украйна на практика се разразява масов терор срещу инакомислещите украинци, срещу борците за правата на руснаците, евреите, унгарците, българите, татарите и гагаузите. Всички жители в Югоизточна Украйна от Бесарабия до Харковщината киевската клика счита за неблагонадеждни лица и почти открито нарича хората второ качество“, подчертава се в обръщението.

По думите на представителите на обществеността на Донбас, всеки, които има свое мнение, веднага бива обявен за сепаратист и съучастник на терористите. „А терористи Порошенко нарича нас – жителите на Донбас“, пише още в изявлението.

В Донбас изразяват загриженост във връзка с това, че плановете да върнат ДНР и ЛНР в състава на Украйна могат да доведат до геноцид на населението в тези региони.

Убийствата на журналиста и политика в Киев предизвикаха негодувание както в Русия, така и в Украйна.

Лидерът на КПРФ Генадий Зюганов счита, че убийствата на депутата от бившата управляваща „Партия на регионите“ Олег Калашников и на журналиста Олес Бузина са разправа с политическите опоненти на киевския режим.

„Не минава и ден без да се появят новини за поредни жестоки разправи над политическите опоненти на самозваната киевска власт. Преди дни във входа пред дома му бе убит организаторът на Антимайдана Олег Калашников. Сега разстреляха и писателят и активист Олес Бузина, известен с критичното си отношение към украинското ръководство“, каза Зюганов, цитиран от пресслужбата на партията.

Зюганов счита, че поради влошаването на социално-икономическата ситуация в Украйна киевската власт продължава „прочистването на политическото поле от тези, които могат да предложат алтернатива на пагубния човеконенавистен курс на проамериканската хунта“.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко предполага, че зад убийството на журналиста Олес Бузина стоят украинските власти.

„Олес Бузина не бе привърженик на ДНР, но казваше истината за това, което се случва  в Украйна. Днес това е граждански подвиг в Киев. Сега гледна точка, която е различна от позицията на официален Киев, е буквално като нож в сърцето за хунтата. Те няма да спрат с убийството на журналиста Олес Бузина и ще продължат да унищожават инакомислещите“.

Захарченко предполага, че Киев е започнал „лов на вещици“, жертва на който ще стане не един човек, борещ се за справедливост.

„Киевските власти продължават да убиват тези, които казват истината, в това число и за събитията, случващи се в ДНР“, каза Захарченко.

Припомняме, че Олес Бузина бе убит вчера в близост до дома му в Киев.

Олес Алексеевич Бузина е опозиционен журналист, писател и телевизионен водещ, известен със своите антиукраински изказвания. Автор е на книгите „Вурдалак Тарас Шевченко“, „Съюз на плуга и тризъбеца. Как измислиха Украйна“. В средата на март Бузина напуска длъжността главен редактор на вестник „Сегодня“, която заема от януари 2015 г. По думите на журналиста, решението му е свързано с цензурата в изданието, липсата на пълномощия за промяна на кадровата политика, както и със забраната за общуване с пресата. Бузина бе кандидат-депутат в партията „Руски блок“.

Журналистът се е бил привърженик на идеята да триединството на руския народ (малоруси, беларуси и великоруси) и затова е определял себе си и като украинец, и като руснак. Журналистът е подкрепял идеята за федерализация на Украйна, за независимост и двуезичие на украинската култура и широко развитие на украинския и руския езици.