Придвижването на НАТО към границите на Русия – пряк път към ескалация на напрежението

Придвижването на НАТО към границите на Русия – пряк път към ескалация на напрежението

Публикувано от:

НАТО увеличава присъствието си в Източна Европа и активно организира учения с участието на американската стратегическа авиация. Това заявява в интервю за “Комерсант” посланикът на Русия в алианса Александър Грушко, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Пактът прави учения главно с оглед “отразяване на агресия от Изтока и с тази цел прехвърля от САЩ в Европа тежка бойна техника, а по решение на последната среща на върха на НАТО “допълнителни сили се ротират” по границите на Русия, посочва Грушко. Термините “постоянно разполагане” и “непрекъсната ротация” според него са равнозначни.

Алиансът и членките му “проведоха тази година вече към 200 учения и през два дни съобщават за нови”; същевременно се изразходват “много милиони за модернизиране на военната инфраструктура на страни от Централна и Източна Европа”, посочва руският дипломат.

Москва “така и не дочака отговор на подробните си предложения съвместно да разработим и установим конкретни критерии за определяне на понятието “съществени бойни сили”. При това положение Русия сама ще решава колко “съществени” за сигурността й са мерките по укрепване на източния фланг на НАТО. “И вече без никакви съмнения изграждането на ракетни бази за ПРО в Полша и Румъния е фактор със съществено влияние върху военната сигурност”, добавя Грушко.

Намеренията на НАТО да придвижва военната си инфраструктура към границите на Русия “пряко водят до ескалация на напрежението и подронване на военната сигурност в регионално измерение и в Европа като цяло”. Алиансът всъщност “отслабва сигурността и на тези държави, които по-силно от другите тръбяха за военна заплаха откъм Русия и настояваха за допълнителна защита чрез разполагане на съюзнически войски на тяхна територия”, твърди представителят на Москва.

“Размахът на пропагандната кампания в западните медии”, насочена към “идеологическо подхранване” на натовските решения, според руския представител “души всякакви кълнове на здрав разум”. “Историята с издирването на подводница край бреговете на Швеция и шумотевицата на Запад по повод уж повишената активност на руските ВВС в Балтийския регион показват, че не се подбират средства за поддържане на антируската истерия”, заявява Грушко.

НАТО “се връща към първоначалната си функция – защита от “големия противник” и решенията от срещата в Уелс ще имат “трайни политически последици”: Русия “ще съобрази военното си планиране с новата подсилена конфигурация на силите на алианса и ще вземе всички необходими мерки, за да гарантира сигурна защита от всякакви заплахи”, предупреждава пратеникът на федерацията в пакта.