Премиерът Орешарски отказа да коментира проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“

София. Премиерът на България Пламен Орешарски отказа коментар относно перспективите за изграждането на АЕЦ „Белене“ с участието на руски компании. В интервю пред журналист на ИТАР-ТАСС, той заяви, че в голяма степен за развитието на ядрената енергетика в България е  повлияла „помощта на Русия и използването на руските технологии“.

През 2002 година правителството на България взе решение да възобнови проекта за изграждане АЕЦ „Белене“. Победителят в търга, обявен през 2005 година, стана руския „Атомстройекспорт“. В края на март 2012 година обаче, българските власти взеха решение за оттегляне от проекта, който включва изграждане на ядрена централа с два блока с обща сумарна мощност над 2 хиляди МВт.

„За съжаление, поради проблема с  управлението на страната, проекта „Белене“ се намира в състояние на арбитражни разбирателства и именно поради тази причина, ще се въздържа от коментар по тази тема“, каза Орешарски.

„Имаме многогодишен опит в използването на атомна енергия и българското общество подкрепя нейното развитие, което до голяма степен се дължи на Русия и с помощта на руски технологии. Ето защо, съм оптимистично настроен спрямо плановете за развитие на ядрената енергетика в България“, отбеляза премиерът Пламен Орешарски..