Премиерът на Холандия: Украйна не трябва да става член на ЕС

Премиерът на Холандия: Украйна не трябва да става член на ЕС

Публикувано от:

Украйна не трябва да става член на Европейския съюз, заяви снощи премиерът на Холандия Марк Рюте, предаде ТАСС.

“Противниците на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна казват, че неговата ратификация ще стане крачка по пътя на влизането на Украйна в ЕС, но това изобщо не е така”, каза той в интервю за информационния портал NU.nl.

Според Рюте договорът се отнася за свободната търговия, върховенството на закона, борбата с корупцията и развитието на демокрацията.

“Ние смятаме, че Украйна трябва да има добри отношения и с Европа, и с Русия. Това обаче би било невъзможно, ако Украйна стане член на ЕС”, подчерта холандският премиер. Той добави, че в сегашната ситуация Киев няма да може да изгради добри отношения с Москва заради Крим и събитията в Източна Украйна.

“Необходимо е време, но в дългосрочна перспектива това има важно значение”, посочи Рюте.

На 6 април в Холандия ще се проведе референдум по въпроса за ратификацията на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. Резултатът от него ще бъде признат, ако в гласуването участват минимум 30% от холандците.

Макар да носи консултативен характер, резултатът може да доведе до сериозни разногласия в политическите кръгове, ако гласуването бъде признато за състояло се и ако мнозинството бъде срещу споразумението.