Премиерът на Люксембург призова: Европа да говори с Путин, а не за Путин

Европа трябва да говори с Путин, а не за Путин“, заяви премиерът на Люксембург Ксавие Бертел. Той се срещна с група журналисти в столицата след срещата на върха на ЕС миналата седмица, на която беше решено единодушно санкциите срещу Москва заради войната в Украйна да бъдат удължени с още 6 месеца, пише dnes.bg.

„Не е приемливо да се анексират територии, но и само санкциите не са решение“, коментира Бертел, добавяйки, че ЕС се е поставил в ситуация „само да може да задълбочава и да удължава“ ограниченията.

В момента Брюксел прилага икономически и персонални санкции срещу Кремъл и неговия кръг заради войната в Източна Украйна и за анексирането на Крим, като в отговор Русия е наложила ембарго на внос на селскостопанска продукция от Европа.

Според Бертел ЕС трябва да упражни натиск и върху украинския президент Петро Порошенко да изпълни своята част от Минските споразумения, като успее да осигури прокарването им през Украинската рада.

„Ние говорим за Путин, а не с него. Трябва да седнем на масата с Русия и да търсим изход, защото ако продължаваме така, ще стигнем до замразен конфликт, което ще е кошмар“, заяви Ксавие Бертел.