Премиерът на Ирак поиска от Анкара да прекрати контрабандния износ на иракски нефт

Премиерът на Ирак Хейдар ал-Абади поиска от Анкара да прекрати контрабандния износ на иракски нефт през границата с Турция.

Според тв „Скай нюз Арабия“ премиерът съобщи, че голяма част от иракския нефт, попаднал в ръцете на терористичната групировка „Ислямска държава“, се изнася през Турция. Ал-Абади, заяви след срещата си с министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, че настоява Анкара „незабавно да изтегли турските военнослужещи от околностите на Мосул“. В противен случай Багдад заплашва да се обърне към СС на ООН с жалба, че Турция нарушава иракския суверенитет. По думите на Ал-Абади турски военни части са били разположени там без разрешението на иракското правителство. В Багдад днес се състоя заседание на Съвета по национална сигурност, на което бяха обсъдени ответни мерки на действията на Анкара.

По сведения на арабския вестник „Ал Хаят“ Турция е разположила свой контингент на 4 декември под предлог от необходимостта да бъдат охранявани 150 инспектори, работещи в лагера Джебел Башик на 30 км. североизточно от Мосул. Турското външно министерство от своя страна отговори, че Анкара планира да разширява своето военно присъствие в Ирак, но не става и дума за изтегляне на войници и бронетехника. До Мосул е създаден тренировъчен лагер за подготовка на арабски и кюрдски доброволци за борба с „Ислямска държава“.

Източник: БГНЕС.