През 2015 г. ВМФ на РФ е увеличила интензивността на подготовката на командири на кораби с палубна авиация и морски пилоти

Военноморският флот на Русия през 2015 г. е увеличил интензивността на подготовката на командири на кораби, на борда на които е разположена палубна авиация, както и на обучението на морски пилоти, съобщи в сряда началникът на Морската авиация на ВМФ Игор Кожин, предаде ТАСС.

„През 2015 г. във Военноморския флот бе организирана целенасочена подготовка на командири и старши помощник-командири на кораби, имащи на борда си морска палубна авиация. В програмата трябваше да се отдели и време за практическото отработване на управлението на корабна авиация в хода на изпълнението на задачи в морето“, каза Кожин по време на посещението си в 859-и Център за бойно използване и подготовка на летателния състав на морската авиация на ВМФ в Ейск (Краснодарски край).

Той отбеляза, че подготовката на командния състав на бойните кораби, носещи на борда си вертолети, и командния състав на тежкия самолетоносач-крайцер „Адмирал Кузнецов“ се провежда по най-модерните програми.

Центърът в Ейск подготвя пилоти за Су-30 СМ, Су-33, МиГ-29-К, Ил-38, Ту-142 и за вертолетите Ка-27, Ка-28, Ка-31, Ка-29, Ми-8. Освен това, Центърът трябва да подготви пилоти за корабните изтребители МиГ-29К, постъпващи в състава на Морската авиация на ВМФ на Русия. Приетите  самолети, предназначени за авиацията на Северния флот, съществено ще разширят кръга от изпълняваните задачи, както и качеството им, отбеляза Кожин.

Комплексът в Ейск започна работа още през есента на 2014 г., но според информация на военните, не в пълен обем. По-рано министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу заяви: „Необходимо е до края на първото тримесечие на следващата година палубните пилоти да пристъпят към тренировки в 859-и Център за бойно използване и подготовка на летателния състав“.