През следващите 100 г. Русия ще живее без ГМО

През следващите 50-100 години Русия спокойно може да се справи и без отглеждането на ГМО култури, на това мнение е бившият директор на Института по цитология и генетика акад. Владимир Шумний, съобщава kazakh-zerno.kz, цитирана от фермер.бг

Според местните учени забраната на производството на ГМО в Русия е правилно решение. Страната разполага с огромен природен потенциал, като количеството на ресурсите позволява изобщо да не се използва ГМО.

Според Шумний в Русия не се произвеждат такъв тип култури, но се внасят много храни отвън. В частност става дума за соя, царевица, зеленчуци. Част от тях са ГМО.

Ние постоянно ядем чужди гени – микробни гени, животински, рибни. Трябва да се отнасяме към това със спокойствие, пояснява академикът.

Специалистите знаят какъв е проблемът при генномодифицираните култури. За да се идентифицира, въпросът трябва да погледнат от друг ъгъл. Важно е да се прави разграничение между самите генномодифицирани растения и технологията на тяхното разработване – химията е тази, която замърсява околната среда.

ГМО културите се създават с цел да се завоюват нови пазари и да се намерят нови области на приложение. Идеята е не само да се постигне по-висока реколта, но и да се „създаде нов човек“, неуязвим към болестите.

Независимо че тези продукти присъстват на пазара повече от 20 години и хората ги консумират ежедневно, окончателно оценка за вредността и безвредността им няма, казва Константин Крамаренко, ръководител на системата Биологически безопасно“ към Общонационалната асоциация по генетична безопасност.

Той обяснява откъде произхождат тревогите на съвременните еколози.

Вече е налице генетично замърсяване. По данни на различни експерти се наблюдава кръстосано опрашване между генномодифицирани и традиционни сортове. Доказано е, че вятърът разхвърля цветен прашец на повече от 5 км разстояние, а пчелите – 11-13 км.

В наши дни, когато компания регистрира нова линия ГМО култури, тя е задължена да предостави на Световната банка данни за генетичната последователност, която е внесла. Впоследствие лаборатория сравнява еталона с посочената последователност. Като резултат потвърждава или не.

Има обаче компании, които не искат да споделят с международната база данни своето ноу-хау. Поради това съществува риск от премълчаване на важна информация.

Постоянно ни предлагат „пластмасови“ домати и сме принудени да ги купуваме и да ги ядем. Колкото и да се говори, че ГМО продуктите са вредни и страшни, докато не бъде осигурена хранителната безопасност на страната, те ще продължават да присъстват на трапезата ни, казва академик Генадий Онищенко, бивш ръководител на Федералната служба за защита правата на потребителите.