През следващите 100 г. Русия ще живее без ГМО

През следващите 50-100 години Русия спокойно може да се справи и без отглеждането на ГМО култури, на това мнение е бившият директор на Института по цитология и генетика акад. Владимир Шумний, съобщава kazakh-zerno.kz, цитирана от фермер.бг

Според местните учени забраната на производството на ГМО в Русия е правилно решение. Страната разполага с огромен природен потенциал, като количеството на ресурсите позволява изобщо да не се използва ГМО.

Според Шумний в Русия не се произвеждат такъв тип култури, но се внасят много храни отвън. В частност става дума за соя, царевица, зеленчуци. Част от тях са ГМО.

Ние постоянно ядем чужди гени – микробни гени, животински, рибни. Трябва да се отнасяме към това със спокойствие, пояснява академикът.

Специалистите знаят какъв е проблемът при генномодифицираните култури. За да се идентифицира, въпросът трябва да погледнат от друг ъгъл. Важно е да се прави разграничение между самите генномодифицирани растения и технологията на тяхното разработване – химията е тази, която замърсява околната среда.

ГМО културите се създават с цел да се завоюват нови пазари и да се намерят нови области на приложение. Идеята е не само да се постигне по-висока реколта, но и да се „създаде нов човек“, неуязвим към болестите.

Независимо че тези продукти присъстват на пазара повече от 20 години и хората ги консумират ежедневно, окончателно оценка за вредността и безвредността им няма, казва Константин Крамаренко, ръководител на системата Биологически безопасно“ към Общонационалната асоциация по генетична безопасност.

Той обяснява откъде произхождат тревогите на съвременните еколози.

Вече е налице генетично замърсяване. По данни на различни експерти се наблюдава кръстосано опрашване между генномодифицирани и традиционни сортове. Доказано е, че вятърът разхвърля цветен прашец на повече от 5 км разстояние, а пчелите – 11-13 км.

В наши дни, когато компания регистрира нова линия ГМО култури, тя е задължена да предостави на Световната банка данни за генетичната последователност, която е внесла. Впоследствие лаборатория сравнява еталона с посочената последователност. Като резултат потвърждава или не.

Има обаче компании, които не искат да споделят с международната база данни своето ноу-хау. Поради това съществува риск от премълчаване на важна информация.

Постоянно ни предлагат „пластмасови“ домати и сме принудени да ги купуваме и да ги ядем. Колкото и да се говори, че ГМО продуктите са вредни и страшни, докато не бъде осигурена хранителната безопасност на страната, те ще продължават да присъстват на трапезата ни, казва академик Генадий Онищенко, бивш ръководител на Федералната служба за защита правата на потребителите.

error: Съдържанието ни е авторско!