Президентът на Чехия на руски език призова Европа да отмени антируските санкции

„Санкциите срещу Русия пречат на развитието на международните отношения“, заяви президентът на Чехия Милош Земан на форума „Диалог на цивилизациите“ в Родос, предаде полския вестник Gazeta Wyborcza.

Чехът на руски език призова Европа да отмени санкциите срещу Русия. Показателно е, че политикът направи изявлението си именно на руски език.

Земан излезе с изявление веднага след речта на Якунин, който предупреди участниците на форума за нарастващия нацизъм в Централна Европа. Работния език на тази пресконференция беше английският, но когато излезе президентът на Чехия прозвуча руска реч. На руски език политикът призова Европа да отмени санкциите срещу Русия: „Всякакви санкции представляват бариера в диалога на цивилизациите и вместо диалога ще последва мълчание“, предупреди той.

„Санкциите на Брюксел спрямо Москва са абсолютно безсмислени. Те само ще влошат ситуацията. Те трябва да бъдат отменени, защото са не само безполезни, но и водят към обратен ефект. Трябва да се развива диалогът между цивилизованите държави, базиран върху областта на религията и бизнеса“, категоричен бе Милош Земан.