Президентите на Русия и САЩ проведоха диалог за първи път от февруари насам

Първият за последните няколко месеца телефонен разговор се състоя между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама. Разговорът се е провел по инициатива на руската страна и е бил доста продължителен.

„Разговорът бе доста продължителен и достатъчно конструктивен при цялото запазване, да го кажем така, на потенциала на разминаване в мненията по някои въпроси, но в същото време той бе конструктивен в плана на безалтернативността на диалога, на диалога и обсъждането на проблеми за това, да се излезе по някакъв начин на правилния път“, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Американският президент в телефонния разговор с Путин отново обвинил Русия за вътрешния украински конфликт, като призовал да бъдат изведени „руските войски и техника“.

„Не е трудно да се досетите какво е отговорил президентът на тези заявления. За съжаление обаче, заблуждението за наличието на руски войски в Украйна се транслира от различни държавни лидери на Запад, и всеки път руската страна дава обяснения за това, каквото и направи сега президентът“, каза Песков.

САЩ и ЕС нееднократно обвиняват Москва за това, че се намесва в делата на Украйна. Русия отрича и смята подобни обвинения за неприемливи. Москва неведнъж е заявявала, че не е страна в конфликта в Украйна и не е участник в събитията в югоизточната част на страната, а е заинтересована от това, Украйна за преодолее политическата и икономическа криза по мирен път. При това Москва нееднократно е призовавала Запада да окаже влияние върху Киев с цел мирното уреждане на конфликта в Донбас, където украинските военни провеждат силова операция срещу жителите на региона.

Заблудите относно това, че в Украйна има руски войски, звучат регулярно. Разяснения по въпроса този път даде президентът на РФ Владимир Путин в разговора с американския му колега Барак Обама.

„Значително внимание бе обърнато на комплекса от въпроси, свързани с борбата срещу тероризма, особено с разпространението на влиянието на „Ислямска държава“ в Близкия Изток“, отбеляза Песков. „Путин и Обама се договориха да възложат на министрите (на външните работи на РФ Сергей) Лавров и държавния секретар (на САЩ Джон) Кери да проведат среща, на която да бъде обсъдена тази тема“, каза той.

Миналият четвъртък Путин проведе среща с бившия президент на Афганистан Хамид Карзай, на която също бе обсъден проблема с тероризма. Руският държавен глава в частност отбелязал, че Русия е обезпокоена от ситуацията в Афганистан, където групировката на ИД и талибаните се чувства все по-уверено и вече контролира значителна част от територията. Путин отбелязал, че ИД присъства вече в 25 от 34 провинции в Афганистан.

Карзай на свой ред подчертал, че усилването на групировката „Ислямска държава“ е предизвикано от подкрепа от външни сили. Според него, те използват Афганистан като трамплин за разпространение на влиянието в целия регион.

Карзай изразил увереност, че Русия и Афганистан трябва да концентрират усилията си за противодействие на тази заплаха.

По-рано руският външен министър заяви, че РФ и САЩ се връщат към нормални отношения.

„А съм реалист, президентите общуват по телефона, ние си сътрудничим там, където нашите интереси съвпадат, – отбеляза Лавров. – Не мога да нарека това ново „презареждане“, по-скоро, това е връщане към нормални отношения“.

По неговите думи, контактите между лидерите носят прагматичен характер.