Презентация на книгата „Спомени за руско-турската война 1877-1878 г“

На 7 декември в РКИЦ се състоя представяне на книгата „Спомени за руско-турската война 1877-1878 г“ на издателство РИВА.
Автор на книгата е графиня Елизавета Салиас де Турнемир – майка на съпругата на ген. Гурко, Мария.

Мария Салиас-де-Турнемир – съпругата на ген. Гурко

Графиня Салиас-де-Турнемир решава да напише книга, водена от желанието да опровергае спекулациите, отнасящи се до името на ген. Гурко, оставяйки на своите внуци  истинския портрет на техния баща. През 1880 година тя написва книгата  «Воспоминания о войне 1877—1878гг.».

“…Не всички са го обичали, но всички са го уважавали и почти всички са се страхували, всички, освен войниците, които безгранично са му вярвали и са го обичали…”

Related image

Генерал Гурко поздравява опълченците

Войната в мемуарите на графиня Салиас де Турнемир е представена като събитие от частния живот на отделно взето семейство. С ръката на художник тя възпроизвежда картината на миналото много по-ярко от фактите, съдържащи се в историческите документи.
Днес името на графиня Салиас е малко известно, но през втората половина на XIX век нейните произведения, публикувани под псевдонима Евгения Тур, предизвикват силен отзвук в литературните среди. Самата тя е необикновена личност и ярка фигура в литературния живот в Русия. Съвременниците й я наричат „руската Жорж Санд”.

Книгата беше представена от доктор Светла Петрова, Лилия Добрева – представител на издателство  РИВА и Виолета Божилова – преводач.