Представят в Добрич възможностите за безплатно висше образование в Русия

Представят в Добрич възможностите за безплатно висше образование в Русия

Публикувано от:

Представители на руски информационен център ще разяснят днес от 18.00 часа в Младежки център – Добрич възможностите и начините кандидат-студентите да се възползват от качествено образование в Русия.
Тази година 300 български студенти ще имат възможност да получат безплатно висше образование в руски учебни заведения през академичната 2017/2018 година.
За новата учебна година кандидатстването се провежда в периода от 15 ноември до 20 март и е 100%  електронно – на портала russia.study, където има подробна информация за висшите учебни заведения и специалностите в тях. Порталът е на руски и на английски език.
Кандидатите могат да подават документи и чрез РКИЦ в София и да избират от 3 до 6 университета, сред които не повече от два в Москва и Санкт Петербург. Общо в програмата участват 896 руски университета, включително 530 държавни и 366 частни.
Кандидатстването за българските студенти става само по документи.
Не е проблем българските кандидати ако не знаят руски език. Всички университети, които участват в програмата за безплатно образование, имат или работят с подготвителни факултети по руски език. По време на едногодишното обучение по руски език условията са същите (стипендии и общежитие) като за руските студенти.
Освен абсолютно безплатно обучение, българските студенти в Русия получават и месечна стипендия на стойност 1800 рубли (около 50 лв.). Повечето университети обаче предоставят по-големи стипендии при постижения – в Южния федерален университет например тя може да достигне 21 000 рубли или над 600 лв. месечно.