Представител на руското МВнР проведе среща със сирийската опозиция

Заместник-външният министър на Русия Михаил Богданов обсъди текущата ситуация в Сирия на среща с делегация от сирийския опозиционен Национален координационен комитет за демократични промени (НКК), съобщи пресслужбата на МВнР.

„На срещата бе обсъдено развитието на ситуацията в Сирия и бе обърнато внимание на въпросите за политическо-дипломатическото разрешаване на сирийския конфликт“, се съобщава на сайта на руското МВнР.

Пресслужбата отбелязва, че страните са обърнали особено внимание на проблематиката по стартирането на вътрешносирийския преговорен процес на базата на Женевското  комюнике от 30 юни 2012 година и при ефективна международна подкрепа, както се  предвижда в изявлението на „Групата за подкрепа на Сирия“, прието във Виена на 30 октомври.

В четвъртък официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова съобщи, че Русия, независимо от многобройните обръщения към западните партньори, сама е осъществила контакти със сирийската опозиция.

Русия нееднократно призова към политически диалог за разрешаване на конфликта в Сирия и се стреми към диалог с цялата сирийска опозиция, включително „Свободната сирийска армия“. Москва помоли Великобритания и САЩ да окажат помощ за осъществяване на контактите.

В понеделник Китай анонсира втора среща за Сирия в Виена на 14 ноември.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че външните играчи трябва да изиграят ключова роля в политическото разрешаване на конфликта в Сирия. МВнР на Русия съобщи, че участието на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров във втория кръг от преговорите по Сирия във Виена на 14 ноември се обсъжда.

На 29 октомври във Виена бе проведена среща на външните министри на Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Турция по сирийския въпрос. На 30 октомври към „четворката“ по руска инициатива се присъединиха още няколко страни, способни да внесат своя принос в нормализирането на ситуацията, включително регионални (Египет, Йордания, Иран, Ирак, Катар, Ливан, Оман, ОАЕ) и външни (ООН, ЕС, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Китай) играчи – общо 19 страни.

Участниците и наблюдателите смятат преговорите за Сирия във Виена за успешни. В резултат на преговорите бе прието комюнике от девет точки.

Източник: Руски Дневник.