Представители на 9 държави взеха участие в Международния славянски форум в Нижни Новгород

На 2 ноември  в Нижни Новгород се откри международният славянски форум „Националната идея: от създаването до перспективите за развитие“. На форума присъстваха представители на правителството, обществените организации, учени, учители, студенти от девет държави: Русия, Украйна, Беларус, Чехия, България, Полша, Черна гора, Сърбия, Гърция.

Преди началото на форума в Гербовата зала участниците имаха възможност да се запознаят с експонатите на изложбата на архивните документи, организирана от Комитета за архиви на област Нижни Новгород, Централния архив на област Нижни Новгород, Държавния обществено- политически архив на област Нижни Новгород, Държавния архив на аудиовизуалните документи и Центъра за съхранение на документация и комплектация на държавните архиви  на Нижни Новгород.

На церемонията по откриването присъстваха помощникът на президента на Руската федерация за управлението на външната политика Сергей Мелников, вице-губернаторът на  област Нижни Новгород Евгений Люлин, главеният федерален инспектор за  област Нижни Новгород Александър Мурзин,  митрополитът на Нижни Новгород и Арзамас Георгий,  председателят на законодателното събрание на област Нижни Новгород   Евгений Лебедев, депутатът на Държавната Дума  Артьом  Кавинов, президентът на Международната славянска академия на науките, образованието, изкуствата и културата Сергей Бабурин.

Сергей Мелников поздравил участниците във форума от името на Президента на Русия Владимир Путин, първия заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко и от свое име. „Славянското единство е непреходна ценност, която ни позволява да излезем победител от много житейски ситуации, включително да се изправим пред предизвикателствата на нашето време. В западния свят сега има промяна в цивилизационния код, отхвърляне на традиционните ценности, което е съпроводено с активна секуларизация. Внедрява се либерален проект  и, за да се противопоставим на него, трябва да консолидираме всичките си сили “, казал той.

Евгений Люлин приветствал всички участници във форума от името на правителството и губернатора на област Нижни Новгород. „Днес тук се събраха представители на различни славянски страни. Ако се обърнем към историята на нашите държави, ще видим, че славяните многократно са защитавали интересите не само на своите, но и на братските страни. Така, например, беше по време на Руско-турската война, когато Русия се вдигна за България. Трябва помним това и опирайки се на нашите исторически и културни традиции да развиваме партньорски отношения в различни области. Обръщането към историята е основата на държавността и националното съгласие “, казла вице-губернаторът.

Александър Мурзин отбелязал, че въпросът за единството и запазването на традиционните ценности е актуален сега за много страни, включително и в Русия. „Ние сме най-голямата мултинационална страна в света,  но основата е руският език и култура, както и православната вяра. През последните години зачестяват  опитите за интерпретиране на страниците на историята по различни начини. На русофобията може да се противопостави и  подкрепата, която държавата оказва на традиционните вероизповедания и патриотичните организации “, добавил той.

Ръководителят на  Митрополията в Нижни Новгород, обръщайки се към събралите се, казал: „Народното единство е национално достояние. Всички, които са в него, използват едно и също духовно и материално, културно и интелектуално богатство, чувстват съпричастност към общата история и споделена отговорност пред бъдещите поколения. В днешно време, когато съществуват реални опасности и заплахи от загубата на това общонационално наследство, е важно да се обсъждат проблемите, с исторически примери да се убеждават хората  за необходимостта от преодоляване на разделенията и постигане на единомислие в основните въпроси на обществения и държавния живот. “

Евгений Лебедев припомнил: „Форумът се провежда в навечерието на Деня на националното единство, когато народът на нашата страна се сплоти в труден момент от историята и победи врага. Така славянските народи се не веднъж се сплотяваха пред лицето на опасността. Например Руско-турската или Втората световна война. Не трябва да забравяме, че фашистка Германия е имала план „Ост“ -унищожаване  на славяните в Русия. Това е трябвало  да стане славянски холокост. “ Евгений Лебедев завършил словото си с цитат от стихотворението на А. С .Пушкин «Клеветникам России» („На клеветниците на Русия“): „Ще се влеят ли славянските  потоци в руското море? Или то ще пресъхне? В това е въпросът.“ Председателят на законодателното събрание пожела на присъстващите да намерят отговори на трудните въпроси на нашата  съвременност…

Сергей Бабурин е предал на присъстващите приветствие от Председателя на комитета на Държавната Дума  по развитие на гражданското общество, въпросите на  обществените и религиозните обединения Сергей Гаврилов, след което е представил участниците от делегациите на  славянските страни, подчертавайки, че това са хора, които открито се изказват за  дружба с Русия, понякога даже, без да се съобразяват с политиката на своите  управляващи.

След това са се изказали другите участници на форума, сред които и Председателят на Международна славянска община „Перун 2000” и секретар на Изпълнителното бюро на Националния съвет на Национално Движение Русофили – генерал Емил Миланов.

На 3 ноември участниците във Форума са посетили Свети-Троицки Серафимо-Дивеевския манастир, а на 4 ноември са участвали  в мероприятията, посветени на  Деня на народното единство в Нижни Новгород.

Източник:

https://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/Predstaviteli-9-stran-prinyali-uchastie-v-Mezhdunarodnom-slavyanskom-forume-v-Nizhnem-Novgorode-58629