Председателят на „Русофили“ Николай Малинов спечели убедително поискания от него вот на доверие

Председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов получи подкрепата на 219 членове на Общото събрание на организацията при гласуването на поискания от него вот на доверие, 71 делегати бяха против, а 25 се въздържаха.

Извънредното общо събрание на НД „Русофили“, което заседава днес, обсъди отчет за едногодишната дейност и дискутира идеи за въвеждане на съпредседателство след промяна в устава.  Организационно-уставните промени обаче отпаднаха от дневния ред, след като председателят получи убедителната подкрепа на мнозинството от делегатите.

До извънредното заседание се стигна след като Националният съвет не успя да разреши битуващите от няколко месеца противоречия в ръководството по отношение на стила на работа, финансирането, характера и мащаба на дейността на „Русофили“. Критиците на Малинов, сред които и неколцина учредители на движението, му отправиха обвинения в непрозрачност, еднолично управление и политически грешки.

Малинов отхвърли обвиненията, като посочи, че през последните години движението се е разраснало значително, станало е по-видимо за обществото и медиите, в т.ч. западните, няма провалени инициативи и успява да разширява дейността, авторитета и влиянието си въпреки недостига на средства. Председателят настоява също така „Русофили“ да запази надпартийния си характер и да продължи обединителната си мисия на основата на обичта към Русия, която изповядват повечето българи, независимо от политическите си пристрастия и различия.

Дискусията, преминала в доста остър тон, се опита да разграничи реалните от привнесените проблеми в организацията и да оцени усилията, приносите и грешките на активистите в централното ръководство и по места.

Сред гостите на събранието бе Сергей Гаврилов – председател на Комитета по развитие на гражданското общество и въпросите на обществените и религиозните обединения в руската Държавна дума. В своите думи към делегатите той изтъкна огромната роля на движение „Русофили“ за развитието на българо-руските исторически и културни връзки, за съхраняване на паметта, опазване на традиционните ценности, преодоляване на агресията и предотвратяване на рисковете в днешния сложен свят.

„Събрала ни е любовта към Русия, посята от нашите родители. Не позволявайте политици и партии да обсебят тази любов и да се възползват от вашите чувства“ – с тези думи към делегатите се обърна Красимир Велчев – председател на групата за приятелство „България – Русия“ в Народното събрание. Той прочете и приветствие от премиера Бойко Борисов

Послание за обединяване на усилията за опазване на духовните връзки между двата братски народа отправи в писмо до делегатите и Негово Светейшество българският патриарх Неофит.