Предметът „Основи на православието“ ще бъде включен в програмата за 5-ти клас в 30 московски училища

Петокласниците от 30 училища в Москва след едногодишното изучаване на основите на православната култура в четвърти клас ще продължат да усвояват този предмет и тази година в рамките на пилотен проект, съобщи в интервю за РИА Новости председателят на Отдела за религиозно образование в Московската градска епархия йеромонах Онисим (Бамблевски).

Основи на православната култура е предмет, включен в учебната програма за 4-ти клас.

„През тази учебна година в столицата ще стартира проект в 30 образователни учреждения. Децата ще могат да продължат изучаването на основите на православната култура и в пети клас“, каза представителят на РПЦ.

По думите му, след анализиране на резултатите от този експеримент ще бъде прието решение за целесъобразността на по-нататъшното разширяване на курса.

„Свещеното началство постави задачата да бъде обмислен въпросът да разширяването на курса, защото след първоначалното запознаване с православната култура много семейства искат да има продължение. Толкова задълбочен предмет е трудно да бъде изучен за една година“, каза той.

Йеромонахът добави, че освен в изучаването на православието в рамките на учебната програма, учениците участват и в различни творчески конкурси, като този, посветен на преподобния Сергий Родонежски „Игумен на земята Руска“, насочения на по-задълбоченото изучаване на историята конкурс „Пътешествие в Древна Рус“, както и в мероприятия от цикъла „Свети Владимир – Кръстителя на Рус“.

„Ние трябва да разказваме и да показваме на младите хора, в какво се състои смисъла на православната вяра, в какво се заключава тя, какво значи единение с Бога, какво означава пътя към спасението, и в какво изобщо се състои задачата на християнина, както за душата му, така и за мисията в този свят“, каза йеромонахът.