Преди 345 г. се ражда Петър Велики, за да превърне Русия в империя

Преди 345 г. на 9 юни 1672 г. се ражда Петър І Велики, който ще превърне Русия в империя.
Петър I без съмнение е бил един от най-великите, ако не и най-великият руски владетел. Русия е осеяна с негови паметници, най-красивият руски град Санкт Петербург носи неговото име и то напълно заслужено – Петър го е създал върху земя, спечена с война.
Наследник на Романовия род, Петър става цар, когато е на 10 години. Вътрешносемейните войни обаче застрашават престола на бъдещия император, тъй като той е син от втория брак на царя Алексей Романов. Иван Романов, който е от първата съпруга на царя, бил преценен като немощен физически и умствено, и затова болярите решават, че Петър, макар и невръстен, трябва да поеме короната. Намесва се сестрата на Иван – София Алексеева, която организира бунт на стрелците и на армията. В резултат на това София е определена за регент, а Иван и Петър – за двамата царе на Русия. Когато е на 17 години, Петър прави две важни стъпки – оженва се за Евдокия Лопухина и успява да изхвърли от двореца природената си сестра София. Подстригва я и я изпраща в манастир. Едва на 24 години той поема царския жезъл.
Петър I Велики се е отличавал с извънредно високия си ръст – към 2 метра, и красивите си черти. Бил е буен и груб, но в същото време и силно интелигентен. Мислил е бързо, действал е светкавично и безцеремонно.
По негово време Русия разширява сериозно границите си на Север и се модернизира. Руският флот се превръща в истинска морска сила. През 1697 г. той е изпратил на обучение 250 млади дворяни в Европа. Самият Петър също е потеглил, криейки самоличността си, из Франция, Англия, Римската империя, Холандия, Австрия. Любопитното е, че четири месеца е работел като корабостроител в Амстердам, а накрая плавателният съд бил наречен в негова чест „Петър и Павел“.
След като се връща от 15-месечното си пътешествие, Петър налага Юлианския календар, а също така и забранява с указ на мъжете да носят типичните руски бради. Дори убива 1200 души, които се съпротивляват на промените.
Че руският цар може да взима крайни решения, говори и фактът, че той лишава първородния си и всъщност единствен дотогава син Алексей от короната. Но не само това – по-късно го осъжда на смърт. Причината е проста – Алексей е влязъл в заговор срещу баща си. Присъдата му е произнесена от Върховния съд, състоящ се от 127 души. Алексей е отведен в Петропавловската крепост, където два дни по-късно умира преди деня, определен за изпълнение на присъдата. Как точно е издъхнал царевич Алексей остава неясно. Князът умира на 28 години. Майка му Евдокия, която е обвинена в прелюбодейство, била изпратена в манастир.
Втората съпруга на Петър I е литовката Марта Скавронска, която приема православието и името Екатерина и по-късно става негова съпруга. Още преди царят да се ожени за нея, тя му ражда четири деца. Двете момчета умират, но дъщерите Елисавета и Анна остават живи.
През 1721 г., когато е на 49 г., Петър I обявява Русия за империя, а себе си за император.
На следващата година той създава Таблица на чиновете, която определя нивата във военната и гражданска йерархия и остава в сила до 1917 г. Нейната цел е издигането в армията или администрацията да става не по произход, а по умения и заслуги. Променя и данъците, с цел да финансира войните и строителството на новата столица Санкт Петербург. Дотогавашните данъци върху земята и домакинствата са заменени от поголовен данък, който се заплаща и от крепостните селяни. Още през 1708 г. Петър I въвежда в употреба нов шрифт на кирилицата, по-близък до латиницата, поради което по-късно е обявяван за създател на руската писменост.
Петър I умира, когато е на 53 години (8 февруари 1725 г.) от болест на пикочния мехур, заради която е опериран неуспешно.

Източник: agroplovdiv.bg