Преди 10 година Клара Румянова умира без деца, в бедност и нищета

Преди 10 година Клара Румянова умира без деца, в бедност и нищета

Публикувано от:

Лицето на актрисата Клара Румянова е малко известно, но гласът й е познат на всеки, който в детството си през 70-те и 80-те е гледал съветски анимационни филмчета. Тя е “гласът” зад кадър във всяка втора детска продукция.

Румянова озвучава не само прочутото “СлЫшу, слЫшу” на Зайчето от “Ну, погоди!”.  Тя е гласа на Чебурашка, на  мъничкият Енот , Дребосъчето от “Малыш и Карлсон”, таралежчето от “Трям!Здравствуйте!”, котето Тимка от “Тимка и Димка” и на героите на още поне 200 анимационни филмчета.

Пее и песничките в повечето анимационни филми, в които участва. На нея принадлежи и “оригиналът” на закачливото подвикване, с което децата в Русия и до днес изпращат червенокосите си приятелчета:”Рыжий, рыжий,  конопатый…”

Тази актриса е наричана шеговито “гласът на мултипликациите”. Руските детски песнички не щяха да са същите без нея, както без Владимир Шаински, Юрий Ентин, Евгени Крилатов, Едуард Успенски…

Тя беше “Настоящий, верный друг” на децата.

Румянова участва и в концерти, шлагерите й звучат по радиото. Печели награди в конкурса “Ангелски гласове”.

Ролите й в киното са епизодични, макар и в известни филми като “12-те стола” и “Сказание за това как цар Петър ожени своя арап”. Тя е и единствената артистка, която е получила званието “заслужил артист на Руската федерация” за работата си в мултипликационни филми.

Любимката на децата няма свои деца. Няма и близки роднини. Нито ученици.

Румянова умира от рак, в бедност и нищета. За самотната възрастна жена до края на земните й дни се грижи  доброволка от близката църква “Св. Троица”. Румянова почива в ръцете й в ранната утрин на 18 септември 2004 г.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=WHDeh_sn1sc[/embedyt]

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=jfa61gC6ZAU[/embedyt]