След срещата между Лавров и Тилърсън – разговорите продължиха при Путин

Преговори между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън се проведоха на 12 април в Москва. Дискусията продължи около 5 часа, като сред основните теми бяха Сирия, Украйна, Северна Корея и въпросите за двустранните отношения между държавите, предаде РИА „Новости“.

Дипломатическите преговори започнаха необичайно. Непосредствено след влизането в приемната зала на външното министерство, Сергей Лавров беше засипан с въпроси от страна на американските журналисти, макар за целта да беше предвидена пресконференция.

С въпроса „Кой ви е възпитавал?“ отговори Лавров. Наложи се да го повтори няколко пъти, за да чуят репортерите.

Преди срещата Лавров подчерта, че Москва има много въпроси към САЩ, свързани с техни изявления относно двустранните им отношения и други международни въпроси, като допълни, че Русия е готова да сътрудничи с Америка по конструктивен и равноправен начин.

„Това е нашата последователна политика, тя се формира в съответствие с международното право, а не под въздействието на съмнителни конюнктури“, каза външният министър, като поясни, че Москва смята за непродуктивно да се ограничава в рамките на затворен съюз.

За Русия е важно да не се позволи повторение на американските уда в Сирия, каза външният министър Сергей Лавров в началото на срещата си с американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва.

Лавров заяви, че ударите, извършени от САЩ срещу сирийска авиобаза преди седмица, са незаконни, но добави, че очаква откровен разговор с Тилърсън за сформирането на широка антитерористична коалиция: „За нас е много важно да разберем позицията на САЩ и реалните намерения на вашата администрация. Надявам се, че днес ще можем да се придвижим напред по този път.“

Той също подчерта, че посещението на Тилърсън е много навременно, тъй като дава възможност „открито и честно да опитат да изяснят перспективите за сътрудничество по всички въпроси, особено относно формирането на широк антитерористичен фронт“.

Държавният секретар на САЩ от своя страна изрази надежда, че срещата му с Лавров ще помогне за установяването на открит диалог между Вашингтон и Москва, като дори ще позволи да се „обяснят гледните точки“, по които позициите на Русия и САЩ се разминават.

„Тази среща идва в един наистина много важен за нас момент, когато ние се опитваме да обясним позициите си едни на други и да поговорим над областите, в които целите и задачите ни съвпадат, независимо от различния тактически подход“, каза Тилърсън.

Тилърсън заяви също, че има „ниско ниво на доверие“ между Руската федерация и Съединените американски щати. „Има ниско ниво на доверие между нашите две страни“, коментира Тилърсън и добави: „Двете най-важни ядрени сили в света не могат да имат такъв вид отношения“.

След преговорите между Рекс Тилърсън и Сергей Лавров, двамата се срещнаха с руския президент Владимир Путин в Кремъл

„Има многобройни проблеми, включително такива, които с останали като мини със забавено действие от администрацията на Барак Обама. За преодоляване на бариерите са необходими усилия. Днес президентът Владимир Путин потвърди, че ние се стремим към това. Виждаме опити да се попречи на сътрудничеството между Русия и САЩ, да се изостри конфронтацията. Това е недалновиден подход“, изтъкна Сергей Лавров след срещата на Путин с Тилърсън в Кремъл.