Преговорите за Сирия продължават в петък в Ню Йорк

Следващата международна среща за сирийската криза ще се проведе в Ню Йорк в петък, обяви първият дипломат на Москва Сергей Лавров след срещата на държавния секретар на САЩ Джон Кери с руския президент Владимир Путин в Кремъл.

„Ние подкрепяме идеята за свикване в Ню Йорк на още една среща на Международната група за подкрепа на Сирия на министерско ниво този петък, 18 декември“, каза Лавров. Срещата между Путин, Лавров и Кери продължи повече от три часа, вместо планираните два часа. Обсъдена бе сирийската криза и обединяване на усилията в борбата с международния тероризъм.

Кризата в Украйна също бе сред темите на разговорите. На пресконференция след срещата Кери заяви, че двете страни са сближили позициите си по редица сложни въпроси около Сирия. „Въпреки разногласията си, Русия и САЩ могат да постигнат напредък по редица въпроси, като борбата с „Ислямска държава“, посочи той. От своя страна Лавров посочи, че Русия предпочита колективния формат на антитерористичната коалиция, която да се сформира на преговорите във Виена и да бъде одобрена от Съвета за сигурност на ООН.

Като посочи Лавров, секретариатът на ООН не е могъл да предостави на Русия каквито и да било доказателства, че руската военновъздушна операция в Сирия се е отразила негативно върху хуманитарната ситуация в страната. По въпроса за Украйна Кери посочи, че отговорността за изпълняването на Минските договорености е на всички страни в конфликта. „Колкото по-бързо бъдат приложени Минските споразумения, толкова по-скоро ще бъдат отменени американските и европейските санкции срещу Русия“, посочи той.

Източник: БГНЕС.