Преговорите за руския газ приключиха отново без резултат

Публикувано от:

Тристранните преговори за цената на газа за Украйна завършиха около 02:00 часа през нощта в Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост в Киев, без да е постигнат резултат. Това заяви пред журналисти официалният представител на “Газпром” Сергей Куприянов, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Не са определени срокове за нови преговори, добави той.
По-рано украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан заяви, че тристранните преговори Русия – Украйна – ЕС за газа в Киев са приключили безрезултатно и ще продължат сутринта на 15 юни.
“Всяка от страните днес обяви предложенията, за които знаете, но решение не бе намерено. Затова, по предложение на еврокомисаря г-н Йотингер, е планирано преговорите да продължат утре сутринта”, заяви Продан.
Според него позицията на Европейската комисия е да се намери конструктивно решение в преговорите и да се предотврати ескалация в газовия сектор.
През миналата седмица Кремъл официално обяви готовност да свали цената на синьото гориво до 385 долара за 1000 кубични метра. Украинският премиер Арсений Яценюк обаче отхвърли предложението с мотива, че това не е договореност, а политически жест, от който Владимир Путин може да се откаже във всеки един момент.
“Газпром” очаква до 10 часа на 16 юни украинската страна да погаси дълга си от 1,9 милиарда долара, в противен случай за доставките на газ ще й бъде въведен режим на предплащане.