Преговорите за „Мистрал“ – без резултат

На преговорите с руската страна по повод хеликоптероносачите тип „Мистрал“ Франция е предложила абсолютно неприемливи условия, предава РИА „Новости.

Агенцията се позовава на източник от сферата на военно-техническото сътрудничество.

„Фактически преговорите даже не са започвали, защото французите поставиха абсолютно неприемливи за нас условия“, отбелязва източникът. По думите му, става дума и за анулиране на банкови сметки.

Той не стигна до там да уточнява, за какви именно условия е ставало дума, отбелязвайки само, че иде реч в това число и за «анулиране на банкови сметки“.

„Французите дори не се настаниха в резервирания хотел и почти веднага заминаха в Париж“, поясни източникът на агенцията.

Във вторник зам.-председателят на колегията на Военно-промишлената комисия на Русия Олег Бочкарьов заяви, че въпросът за предоставяне на хеликоптероносачите тип „Мистрал“ не се обсъжда от Русия и Франция, а иде реч само за размера на компенсацията. По думите му, Русия ще строи самостоятелно свои хеликоптероносачи вместо френските „Мистрали“.

По-късно вицепремиерът Дмитрий Рогозин изрази строга критика към Бочкарьов относно неговото заявление по темата „Мистрал“, тъй като Русия никога не се е отказвала от хеликоптероносачите официално.
В сряда говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че позицията на Кремъл в ситуацията с корабите не се е променила.

Припомняме, че на 15 май Песков заяви, че в ситуацията с хеликоптероносачите тип „Мистрал“, Москва се придържа към принципа „стоката или парите“, което бе регистрирано на срещата между президентите Путин и Оланд. Преди това източници съобщаваха, че Франция е предложила на Русия да прекрати договора за доставяне на двата хеликоптероносача тип „Мистрал“ за сумата от 785 млн. евро.

Припомняме, договорът между страните е подписан през 2011 година на стойност от 1,2 милиарда евро. Първият кораб „Владивосток“ по договор би трябвало да бъде предаден на Русия през 2014 година, а вторият „Севастопол“ през 2015 година. Срещу доставянето на хеликоптероносачите се изказаха САЩ, в резултат на което Франция не достави корабите на Русия, обяснявайки решението си с неодобрение на политиката на Русия в Украйна.