Празник на поезията – «Цветаевский костер»

За първи път в Сочи се провеждат четения в чест на великата руска поетеса Марина Цветаева. „Цветаевски костер“ (Цветаевски огън) е традиционен световен празник, посветен на творчеството на Цветаева.

Събитието започва с прожектиране на немския филм «Сказочный Шварцвальд» (Приказния Шварцвалд) за съдбата на Анастасия и Марина Цветаеви. След това гостите на вечерта се събират около огъня, където се рецитират стхове на поетесата и се споделят спомени за нея.

Трябва да се отбележи, че събирането около огъня е отдавнашна традиция. Историята на провеждане на „клади“ започва през 1986 година, когато група поклонници на цветаевата поезия в Тарус е търсела помещение за провеждане на празник по случай рождения ден на Марина Цветаева. Официалните власти по това време не са имали добро отношение към Цветаева, смятали са я за „белогвардейска поетеса“ и по тази причина не са предоставили помещение. Тогава ценителите на нейното творчество решили да се съберат навън – пред огъня. Празникът на поезията се е състоял на брега на р. Ока, на една от поляните, където като дете е обичала да прекарва Марина Ивановна.

Огънят започнал да символизира поезията на Цветаева. Оттогава в памет на поетесата «Цветаевские костры» се палят в Русия, Германия, Америка, Франция и други страни. През 2011 година в Чехия е пламнал първият Цветаевски огън. Сбъднали се нейните пророчески думи:  «Птица – феникс – Я, только в огне пою!».

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/V-Sochi-razgoritsya-Tsvetaevskij-koster-18410

III Международен Цветаевский музыкальо-поэтичен фестивал

«Моя божественная лира с  твоей гитарою – сестра»,

посветен на 120-годишнината от рождението на Анастасия Цветаева,

    
anastasia_34_1905__75t4b53 anastasia_20

    Та ж молодость, и те же дыры,
     И те же ночи у костра...
     
     Моя божественная лира
     С твоей гитарою -- сестра.

     Нам дар один на долю выпал:
     Кружить по душам, как метель.
     -- Грабительница душ! -- Сей титул
     И мне опущен в колыбель!

     В тоске заламывая руки,
     Знай: не одна в тумане дней
     Цыганским варевом разлуки
     Дурманишь молодых князей.

     Знай: не одна на ножик вострый
     Глядишь с томлением в крови, --
     Знай, что еще одна. .. -- Что сестры
     В великой низости любви.

За трети път във Феодосия и Коктебел от 10 до 23 август се провежда международен музикално поетичен фестивал, в памет на поетесата Марина Цветаева и писателката Анастасия Цветаева. За Анастасия Феодосия е  „вълшебен град“. Времето, проведено тук Марина наричала „ослепително ярки дни“.

http://crimea.kz/113828-Moya-bozhestvennaya-lira-s-tvoeiy-gitaroyu-sestra.html