Правят обединение на русофилите в БСП. Декларация на Инициативния съвет

Инициаторите на   „Обединение на русофилите в БСП“ дадоха специална пресконференция днес,  в 11 часа в БТА, където представяха по-задълбочено своите възгледи.

Документи за създаването на ново обединение в БСП – на русофилите в партията, вече са внесени в деловодството на Националния съвет. Това съобщи инициаторът на идеята, журналистът от ДУМА Александър Симов . Член 34 от устава на партията позволява създаването на такива обединения.

В инициативния комитет влизат още депутатите Милко Багдасаров, Атанас Пъдев и Георги Мърков, областният управител на София-град Росен Малинов, председателят на районната организация на БСП във „Възраждане“ Бойко Маринков, Иво Танчев от същата организация, както и собственикът на агенция „Кросс“ Георги Дуков.

Не създаваме проблем, а решаваме проблем в БСП, категоричен бе Симов. Не отричаме членството на България в ЕС, но смятаме, че БСП като партия трябва да отстоява и русофилските настроения на своите избиратели, отбеляза той. Основният ни противник е кризата на представителност в партията и заради това виждаме в себе си начин за повторно спечелване на доверието на избирателите, допълни още Симов.

    Декларация

на Инициативния съвет за създаване на „Обединение на русофилите в БСП“

          „Днес доверието на левите избиратели към БСП силно ерозира. Основната причина е  наличието на несъответствие между поведението на БСП и ценностите на нейните членове и избиратели. В това несъответствие включваме:

  • Приемането на евроатлантическите политики като цивилизационен избор, евроатлантическата политика е геополитически избор, който не противоречи на отношенията ни с Русия;
  • Въвличането на БСП, от европейски среди и НАТО, във враждебно отношение към Русия;
  • Управленски действия, възприемани като резултат от директен американски натиск;
  • Безпринципни компромиси с различни политически сили;
  • Кадрова политика, обслужваща корпоративни интереси;
  • Непоследователно отношение към програмни постановки на БСП, в които включваме и действия в областта на външната, икономическата и социалната политика.

Възползвайки се от уставни права, ние създаваме „Обединение на русофилите в БСП“ с цел:

  • Да търсим забележимо присъствие в публичното пространство на ценностите на мнозинството от членовете на БСП;
  • Ще подкрепяме за издигане на ръководни длъжности в БСП и на управленски позиции, хора, чието поведение е в хармония с нашите вътрешно политически и геополитически виждания.

Ние, членовете на Инициативния комитет ще работим за единството, силата, жизнеността и принципността на БСП. Ние искаме да върнем доверието към БСП на много нейни разочаровани и обезверени членове и избиратели.  Ще работим за възстановяване на отношенията с Русия и бившите съветски републики и установяването на нови икономически отношения с тях. Устойчивото развитие на Европейския съюз е невъзможно  без партньорство с Русия.“