Православна Русия се готви да посрещне Великден

Православна Русия се готви да посрещне най-важния празник в годината – Великден. Милиони вярващи по традиция в събота посещават храмове за да осветят великденски козунаци и яйца, а вечерта хиляди православни църкви на нощно празнично богослужение, ще се препълнят с вярващи. Дори онези, които не ходят всяка неделя на църква, задължително ще присъстват на Великденската служба със свои роднини, близки и приятели. За руснаците Великден и Денят на Победата на 9 май, са най-важните празници в годината. Интересното е, че през 1945 година краят на Великата Отечествена война е настъпил именно на Великден.

По традиция на Великденското богослужение в храма на Христос Спасител ще присъства президентът на Русия Владимир Путин.

Традиция за провеждане на най-важното Великденско богослужение в главния събор на страната (храм Христос Спасител) е започнала през 2001 година. Тогава в наново построения храм Патриарх Алексий II отслужи богослужение. Именно тук традиционно на Великден идва руският държавен глава Владимир Путин. През всичките тези години, на президента на Русия само два пъти се е налагало да посреща Великден извън Москва – през 2000 година, като временно изпълняващ длъжността президент, той посети Великденската служба в Исакиевския събор в Санкт Петербург, а през 2003 година в Свето-Николския православен събор в Душанбе, столицата на Таджикистан, където тогава бе на работно посещение.

По думите на Владимир Путин, той се старае да не се акцентира на това. „Що се отнася до въпросите на вярата, то предпочитам това да не се подлага на обществено обсъждане“, заяви в интервю президентът преди време. Той отбеляза, че посещенията му в църква привличат внимание, заради неговия статут на държавен глава. „Но това съвсем не означава, че преди не съм посещавал такива места“, поясни Путин.

Руският лидер не смята празничните мероприятия за ритуални действия, а важна част от живота на руското общество.

„Великденските тържества с всяка изминала година все повече навлизат в живота на нашето общество, запълвайки сърцата на милиони руски граждани с любов и радост, с добри чувства на милосърдие и състрадание.  По този начин се възражда безценната духовна основа, без която развитието на страната ни е немислимо. То укрепва законността и ефективността ва властта, мира и благоденствието на нашата земя“, заяви Путин.

Президентът свързва Великденските тържества с укрепването на духовните основи на всеки човек.

„Този велик, светъл празник вдъхновява хората за добри дела и благи стремежи, служи утвърдително в обществото за такива непреходни ценности и духовни ориентири, като грижа за ближния, милосърдие, състрадание и религиозна търпимост. В тези светли дни хората изпитват особени чувства на духовен подем и стремеж към преумножаване на доброто в света“, смята президентът на Русия.

По традиция благотворителната фондация „Андрей Първозвани“, оглавена от президента на „Руски железници“ Владимир Якунин, организира доставяне в Москва на Благодатния огън от Божи Гроб в Йерусалим. След което, свещеният огън мълниеносно ще се разпространи в събота срещу Великден за нощната служба във всички православни храмове на РФ.

Тази година Благодатният огън ще бъде доставен в Крим.

Благодатният огън ще бъде доставен и на бойните кораби на Черноморския Флот в Симферопол, те ще доставят свещеният огън до бреговете на полуострова на 12 април, съобщи на Интерфакс капитан I ранг на ЧФ Вячеслав Трухачов.

В Севастопол „по традиция Благодатният огън ще бъде доставен и в Свето-Николския храм-паметник и на братската могила на руските воини, загинали в Кримската война, а също и на бойните кораби на Кримската военно-морска база“, поясни капитанът.  

По-късно Благодатният огън ще пристигне и в щаба на Черноморския Флот, където ще бъде запален светилникът пред иконата на Св. воин Фьодор Ушаков. След това с литийно шествие, в което ще вземат участие офицерите от личния състав на подразделенията на ЧФ, Благодатният огън ще бъде доставен в храма Св. Архангел Михаил, където ще се отслужи Великата Вечерня на Христово Възкресение.