По улиците на Верона се появиха плакати „Русия не е мой враг!“

Големи плакати с надпис „Русия не е мой враг!“ украсиха улиците на Верона, съобщава „Русский мир“. Идеята за акцията е на сдруженията „Верона за свобода“ и „Свободен профсъюз“.

Проектът е осъществен с помощта на Културната асоциация ‘Венето-Русия“. Нейният ръководител Палмарино Цокатели  заяви че в Италия никога досега не е имало подобна инициатива. Според него, основната ѝ цел е да провокира обществото да се замисли за риска от русофобията. Общественикът смята, че омразата към Русия се насажда отвън от западните държави, под управлението на НАТО, ЕС и САЩ. Всичко това е предпоставка за ескалация на конфликта, обяснява Цокатели.

Той подчертава, че Русия не е враг, а велика страна, с която трябва да бъдем приятели и да си сътрудничим. Именно към това ни призовават нашите традиции, общи културни и религиозни корени.

В града са разлепени много плакати. Те са допълнени от още двеста по-малки съобщения със същия надпис.

Общественият деятел увери, че това е съгласувано с градските власти.

Както съобщава „Русский мир“, през пролетта в центъра на Верона се е състояло шествие, в памет на загиналите при терористичния акт в „Крокус Сити Хол“ в Подмосковието. Елизео Бертолази, русофил и ръководител на италианския клон на Международното движение на русофилите (МДР), сподели, че акцията е обединила руските съотечественици и италианците.

Шествието е било организирано от Движение „Верона за свобода“, а участниците са носели запалени свещи, в памет на жертвите на терористичния акт и руски знамена. Много от минувачите, разбрали какво се случва, са се спирали, за да почетат паметта на загиналите.

Източник:

https://mir2023.site/2024/06/17/na-uliczah-italyanskoj-verony-poyavilis-plakaty-rossiya-ne-moj-vrag/

error: Съдържанието ни е авторско!