По време на преговорите в Минск, украинската армия е обстрелвала Донбас

По време на преговорите на «нормандската четворка» в Минск, украинската армия подложи на мощни обстрели населените райони по цялата фронтова линия, съобщава ТАСС.

Изминалата нощ на минските преговори за мир в Донбас контрастира рязко с реалната обстановка в зоната на военни действия.

Цяло денонощие не са спирали обстрелите в Горловка. Там са изпепелени цели къщи, с шрапнели на места са пробити газопроводни тръби. Пет мирни граждани са хоспитализирани.

Както сатана ясно, украинските артилеристи обстрелвали Донецк от северо-западна посока, целенасочено, унищожавайки Киевски и Куйбишевски райони на града. След обстрела, повече от една трета от жителите на Донецк са останали без електричество, газ и вода.

Отново пострада 20-та болница в Донецк, където снаряд удари лаборатория и реанимация. Няколко души са загинали, седем са ранени, сред тях и медицински персонал.

От страна на Авдеевка украинските части се предислоцирали към донецкото летище, за да си върнат загубените територии, но се натъкнали на предупредителна стрелба на опълченците на ДНР.

Едновременно с артилерийските удари по Донецк вечерта се водел и миноменетен обстрел, начело от Калининския район. Предполага се, че групата минометчици е онази същата, която сутринта на 11 февруари подло разстреля мирни хора на автогара „Център“.

По данни на очевидци сутринта екстремистите около 5 пъти стреляли от подвижна 82-мм минохвъргачка. Такъв миномет без проблем се побира в обикновен автомобил.

След тази диверсия са загинали 5 души, 9 са доставени в травматологичен център, 4 човека са били хоспитализирани, като единият от тях е починал от рани. Полицията на ДНР сега е заета с издирването и ликвидирането на „номадстващи украински минометчици“.

Макеевка също бе подложена на минометен обстрел от украински диверсанти в района на металургичния завод.

Гвардейка и район Объездной също се озовали под огъня на реактивната артилерия.

В Енакиево, което е под контрол на ДНР също не се размина без стрелба. Украински разузнавателно-диверсионни групи се опитали да влязат в периферията на източната част на града.

В Углегорск и Дебалцево обкръжени украински военни под прикритие на артилерийски огън се опитали да излязат от обкръжението.

На южната фронтова линия до Мариупол продължава спецоперацията на опълчението на ДНР по склоняване на украински сили към мир.

В периферията на Иличевския район са унищожени позициите на наемници от батальон „Азов“, заедно с техниката и оръдията им.

Във всички райони на Мариупол се чувал тътенът на тежки оръдия, убеждаващи наемниците на «Азов» да оставят малкото
крайбрежно селище Широкино. Само за едно денонощие населението на Широкино успя да намрази за цял живот «освободителите» си със свастика на униформите.