Почина Михаил Калашников

На 94-годишна възраст днес в град Ижевск почина легендарният руски оръжеен конструктор Михаил Тимофеевич Калашников, съобщи пред ИТАР-ТАСС прессекретарят на президента на Удмуртия Виктнор Чулков.
Михаил Калашников е роден на 10 ноември 1919 г. в Алтай. Автор е на системата за автоматично стрелково оръжие, която половин век е всепризната за несравнима по целия свят.
„Аз пръв ще стисна ръката на онзи, който направи по-добър автомат“ – тези думи, изречени преди повече от 30 години, се превърнаха в крилата фраза. Михаил Калашников за първи път в света разработи и широко внедри във войските редица унифицирани образци автоматично стрелково въоръжение, идентични по схема на автоматиката, устройство и принцип на работа.
Автоматът Калашников се използва в повече от 100 страни по света и влезе в списъка на най-значимите изобретения на ХХ век.
Името на Михаил Калашников носи концерн, който обедини в едно завода „Ижмаш“ и „Ижевския механичен завод“. Михаил Калашников написа няколко автобиографични книги и до дълбока старост продължаваше да работи в завода като главен конструктор. Той е единственият човек, който е удостоен едновременно със званията „Герой на Русия“ и два пъти „Герой на социалистическия труд“..