Почина Ли Куан Ю – бащата на модерен Сингапур

Сингапур обяви 7-дневен траур, след като основателят на страната Ли Куан Ю почина вчера на 91 години. Той е смятан за архитекта на съвременното сингапурско икономическо чудо, след като успя да превърне малкото пристанищно градче в един от най-богатите глобални икономически центрове. Ли бе министър-председател на Сингапур в продължение на 31 години, като се оттегли от поста през 1990 г., но продължи да работи за благото на града държава до 2011 г. В момента начело на Сингапур е синът му Ли Сиен Лун.

Управлението на Ли Куан Ю е определяно като спорно, тъй като той ръководи Сингапур с желязна хватка – политическите му опоненти са хвърляни в затвора без съд и присъда, а свободата на словото е силно ограничена. Престъпленията в републиката се наказват с бой с пръчки, но пък Сингапур е от малкото бивши британски колонии, които имат по-висок жизнен стандарт от своите колонизатори.

Той успява да създаде уникален модел на държавно управление, предизвикващо възхищението на световните лидери. Те изразиха почитта и възхищението към Ли Куан Ю, след като бе съобщено за кончината му. Президентът на САЩ Барак Обама го нарече „исторически гигант“, а генералният секретар на ООН Бан Ки Мун – „легендарна фигура в Азия“.

Руският президент изрази съболезнованията си по повод смъртта на Ли Куан Ю. Владимир Путин подчерта, че в Русия, Ли Куан Ю ще бъде запомнен като един от поддръжниците на развитието на приятелските отношения между двете страни.

Бащата на сингапурското чудо Ли Куан Ю оценяваше икономическата политика на Путин като „излишно либерална“, разкри пред журналисти президентският говорител Дмитрий Песков, като добави, че това е доста забележително от устата на великия реформатор Ли Куан Ю.

„Според мен Путин се държи излишно либерално“, казал бащата на съвременният Сингапур за руският лидер.

Източник: РИА Новости