Почина един от бащите на руския интернет

Aнтон Носик – известен блогър, сочен понякога за един от бащите на руския интернет – е починал на 51 години,  съобщиха негови близки, цитирани от Франс прес и БТА

“Да, това е вярно. Антон Носик почина миналата нощ в Москва”, написа във Фейсбук един от приятелите му, публицистът Демян Кудрявцев.

Носик постави началото през 1999 г. на първите онлайн информационни портали в Русия като Gazeta.ru, както и на други популярни сайтове като Lenta.ru и Newsru.com, работейки и като предприемач, и като журналист. Той имаше един от най-четените блогове в Русия, посочва АФП.

“(Носик) бе един от пионерите на руския интернет”, написа в. “Ведомости”.

Руският премиер Дмитрий Медведев, който е запален по социалните мрежи, изрази съжаление от загубата на един “истински професионалист и предвестник на интернета в Русия”.

Опозиционният лидер Алексей Навални каза, че Антон Носик е бил негов “ментор”. През последните години Носик се отдалечи от управлението на медиите и бе известен най-вече като влиятелен блогър и коментатор на актуални събития, а сайтовете, които създаде, минаха в други ръце и постепенно престанаха да бъдат толкова опозиционно настроени срещу Кремъл, отбелязва Франс прес.