ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ СЪВЕТСКИ ЛЕТЦИ КРАЙ ШАБЛА

          На 17 Май се навършиха 74 години от гибелта на съветските летци на морския бряг край Шабла. Като ранени птици със стихията на  морето се борят четерима съветски  летци, чийто самолети са ударени при въздушен бой. Но в битката побеждава морето. Телата им са изхвърляни на брега където добри хора ги намират и погребват. Тук завинаги остават: Капитан Меиев Владимир Николаевич – роден 1908 година в село Зайцево, Ленинградска област, Гвардейски старши лейтенант Неверов Вячеслав Леонидович – роден 1917 година в станция Лабинская, Краснодарска област, Старши сержант Воронин Михаил Александрович – роден 1913 година в село Васютино, Ярославска област  и   Младши сержант Автономов Николай Александрович –роден 1922 година в село Скуратово, Тулска област.

           По повод на 74 годишнината от гибелта им на 19 Май, да присъстват на възпоминателното тържество организирано от ръководството на  Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва  от град Шабла,  бяха дошли:

представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва  от град  Ветово – Русенска област, от град Балчик и град  Шабла, представителна група от студенти и техни преподаватели от Московския държавен областен университет от Русия, руски семейства, живеещи в областите Добрич и Варна, представители на Академичен клуб „Русофили” от град Русе, ученици от СУ „Асен Златаров” от град Шабла, Граждани и гости на град Шабла и общината.

            Заупокойна панахида в памет на загиналите летци  отслужи отец Павел Максимов свещеник от православен храм  „Свети  Хараламбий” в град Шабла.

           С едноминутно мълчание и сведени глави бе почетена паметта на загиналите, а в знак на признателност паметника бе отрупан с венци и цветя от присъстващите на мероприятието.

            В краткото си слово Председателят на Общинското ръководство на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва  от град Шабла майора от запаса Емил Тодоров  припомни за подвига на тези млади хора загинали за нашата свобода и заяви твърдата позиция че героите не бива да бъдат забравяни.

           Изказвания, слова и приветствия бяха направени от: полковника от запаса Велико Пенчев представител на СОСЗР от град  Ветово, полковника от запаса Иван Апостолов – от името на  запасните офицери – летци от град

Балчик, Алексей Алексеевич  – руски граждани  живеещ в гр. Шабла, Владимир Карпунин – председател на руски клуб община Аврен, област Варна, Любомир Иванов – представител на Академичен клуб „Русофили” от град Русе, проф. Евгений Яровой – преподавател  в Московския държавен областен университет и директора на музей „Руска водка” в гр. Каварна – Игор Раскевич.

            А в музикалните и литературни изпълнения участие взеха: група ученици от СУ „Асен Златаров” от град Шабла с ръководител Светлана Аникеева – преподавател по руски език, дамски клуб към СОСЗР от град Ветово,  Йорданка Апостолова от град Балчик, Ирена Айсова и певческа група „Патриот” при СОСЗР – Шабла. Звучаха  популярни патриотични песни и стихотворения  на руски и български език.

          В приветствието си д-р Йорданка Стоева – Председател на Общински съвет Шабла благодари на всички, които са дошли  на морския бряг пред издигнатия паметник за да почетат  подобаващо паметта на героите, да се предава тя сред следващите поколения и никога да не бъде забравяна.

          Възпоменателното тържество завърши с хвърляне на венец в морето в знак на признателност към паметта на загиналите.

 

                                                                                                       СОСЗР – Шабла