Посланик Макаров: Убиха Карлов с предателски изстрел в гръб Русия

Анатолий Макаров, Посланик на Русия в България: 

Вчера с предателски изстрел в гръб бе убит нашият колега и другар – Посланикът на Руската Федерация в Турция Андрей Генадиевич Карлов.  Това е ужасна трагедия, от която на всички ни се свива сърцето.

Познавах много добре Андрей Генадиевич. С него ни сближи работата ни в областта на взаимоотношенията със сънародниците ни в чужбина. На него никак не му беше лесно в тази насока, тъй като нашите неприятели активно се опитваха да разцепят руската диаспора в Турция, за да попречат на усилията на Посолството да нормализира руско-турските отношения. Той прекара службата си в изключително сложни условия, но това не му попречи достойно да преодолява всички трудности.  Андрей Генадиевич Карлов беше блестящ дипломат, човек на когото можеше да се разчита. Подлият терористичен акт, чиято жертва стана той, още веднъж доказва колко огромна е станала заплахата от международния тероризъм. Необходими са съвместни действия на цялата световна общественост за борбата с него.
От свое име и от името на служителите на Посолството на Русия в България бих искал да изкажа дълбоки съболезнования на роднините и близките на Андрей Генадиевич Карлов. Светла му памет…
Във връзка с трагичната гибел на посланик  Карлов на 20 декември от 14часа до 18 часа и на 21 декември от 10-13 часа и от 14-17 часа в Посолството ще бъде открита Книга за съболезнования.