Посланикът на Русия се срещна с областния управител и кмета на Пловдив

Областният управител Здравко Димитров се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Анатолий Анатолиевич Макаров.

Анатолий Макаров подчерта, че е много радостен от активния диалог, който в последните години се осъществява между Пловдивска област и Санкт Петербург. Той не скри задоволството си от добрите партньорски връзки, които са се активизирали благодарение на Областния управител Здравко Димитров и Вице-губернатора на Санкт Петербург Сергей Николаевич Мовчан, който за втора поредна година ще посети Пловдив по време на честванията на Националния празник на страната 3-ти март.

Снимка

Посланикът на Руската федерация предложи да се засили двустранният икономически интерес, като инициира посещение на българска бизнес делегация в Русия. Здравко Димитров и Анатолий Макаров обсъдиха и възможностите за съвместно отбелязване на 50 години от създаването на първото българо-руско предприятие в Коми.

По този повод в Коми се подготвят големи тържества в края на месец септември и областният управител предложи да се направи реципрочно честване и в Пловдивска област, защото има много хора в областта, които са свързали голяма част от трудовата си дейност с това предприятие. Двамата обсъдиха и възможностите за културен обмен между двете държави във връзка с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година, както и възможностите за обучение на български студенти в Русия.

Областният управител на Пловдив подари на посланика на Руската федерация оригинален плакет, свързан с историята на траките.

„Пловдив е много красив и чист град“, това бяха първите думи на посланика на Русия Анатолий Макаров, който се срещна и с кмета Иван Тотев.

„Пловдив има огромно културно-историческо наследство, с което много се гордеем – тракийско, римско, пешеходната ни улица е красива с много сгради в неокласицизъм“, с тези думи кметът Иван Тотев се обърна към посланик Анатолий Макаров и допълни, че градът ни е „жив, икономически град с най-голямото индустриално струпване на компании в Южна България, със 70 000 заети в производството, с големи инвестиции от международни компании.

Кметът Иван Тотев отлеляза, че в момента тече и подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019г.

„Общината ни ще участва на туристическата борса през март и септември и по този начин ще се опитаме да привлечем още повече туристи“, сподели на свой ред Амелия Гешева.

Посланик Анатолий Макаров сравни Пловдив със Санкт Петербург, който е „северната столица на Русия“, безопасен град, известен с руския балет. Той заяви, че руските университети са открили 300 места за български студенти, но допълни, че е необходимо активизиране на научните среди между България и Русия, както и разкриване на допълнителни възможности за обучение по руски език в средното образование.

Посещението на посланик Анатолий Макаров ще продължи със среща с бизнесмени, но преди това той отправи официална покана за делегация в Санкт Петербург, който е побратимен на Пловдив град.