Посланикът на Русия в Будапеща бе привикан в унгарското външно министерство

Посланикът на Русия в Будапеща Владимир Сергеев бе привикан в унгарското външно министерство. Това съобщава НТВ.

„Посланикът бе извикан днес във външното министерство, но все още не е посетил ведомството. Сега е време за съгласуване, затова, аз мисля, че това ще се случи утре. До колкото разбирам, това е свързано с изявленията на Дмитрий Кисельов“, каза Ирина Звонова, пресаташе на посолството на Русия в Унгария.

Става дума за изказванията на руския водещ Дмитрий Кисельов относно събитията през 1956 година. В ефира телевизионния водещ заяви, че това е била първата цветна революция, в която пръст може да са имали западните специални служби. Една от радикалните унгарски партии оцени думите на Кисельов като оскърбление.

Самият водещ заяви , че не се отказва от думите си, които е казал в ефир, изразявайки учудване от тази реакция на журналистическата му работа. „Това е авторска програма, в която аз изказах своето мнение в съответствие с принципите на свободата на словото. В програмата ние представихме спомените на очевидци и участници в онези събития и от двете страни, не заемам позицията на нито една от тях. Ако в Москва привикат унгарския посланик във външното министерство за всяка фраза в унгарските медии за Русия, то той би си съдрал много бързо обувките“, каза Кисельов, пише изданието МК