Посланикът на Русия у нас: Двата народа ще бъдат заедно!

„Благодаря ви, братя българи, че и след 140 години пред монументите на руските войници в Свищов продължават да се носят цветя“. Това каза в празничното си слово по повод 140-годишнината от Освобождението на Свищов посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново

Именно този жест на признателност е вярната гаранция, че двата народа винаги ще бъдат заедно. Анатолий Макаров припомни, че точно тук, в Свищов, преди 140 години започва победното шествие на руските войски и българските опълченци.

„Тъкмо тук става окончателно ясно, че на османското иго идва краят. Историята показа, че всяка форма на подтисничество в последствие се обръща против самия подтисник. Затова не може да се забравя и днес, когато отделни страни смятат, че могат да натрапват на другите собствените си модели и правила, когато под формата на т. нар. помощ се унищожават традициите и устоите, изкоренява се правото на всяка държава да притежава и отстоява своите национални интереси.

Русия винаги е изхождала от това, че междудържавните отношения трябва да се градят в равноправие и взаимно уважение. С България ни свързва общото минало. Дори думата „памет“ в нашите езици звучи еднакво, но това не означава, че и днес ние живеем само с паметта“, посочи Макаров.

Той допълни, че Русия зачита свободния избор на България да бъде част от Европейския съюз и НАТО, но и желае да се развиват взаимоизгодните отношения между двете държави. По думите му за това има всички предпоставки и възможности.