Поскъпването на петрола и рублата продължава

По информация на АФП,  в началото на новата работна седмица, на международните пазари цените на петрола продължиха да растат. Барелът американски лек суров петрол поскъпна със 79 цента и наближи 58 долара. Цената на „брент“ за доставка през февруари, надхвърли 62 долара.

Повишаването на цената на черното злато от миналия петък допринесе за рязко поскъпване на рублата тази сутрин, съобщи „Интерфакс“. На Московската фондова борса курсът на еврото и долара поевтиняха, което говори за стабилизиране на курса на рублата спрямо двете валути, съобщават от Интерфакс.

Курсът на еврото се е понижил с 4,94 рубли, така нивото му на борсата падна до 67,5 рубли. Доларът е поевтинял с 3,55 рубли и се е продавал за 55 рубли.

Така рублата достигана най-високото си ниво, спрямо двете валути, от 10 декември насам.

Mиналата седмица рублата се срина до рекордни нива. Пикът бе в средата на седмицата, когато едно евро се продаваше за 100,74 рубли, а доларът – за 80,1 рубли.

Последва намеса от страна на Централната банка, което доведе до постепенно нормализиране на положението. В петък рублата възвърна част от загубените позиции: еврото вървеше за по-малко от 74 рубли, а доларът за 60 рубли.