Порошенко ще заменя руската страница в украинските паспорти с английска

Украинският президент Петро Порошенко подкрепи петицията относно премахването на страницата на руски език от украинските паспорти. Предложението е тя да бъде заменена от страница на английски език, предаде РИА Новости, цитирана от fbr.bg.

По-рано на сайта на президента на Украйна бе регистрирана електронна петиция с предложение за премахване на рускоезичната страница. Инициативата събра над 25 хил. гласа, необходими, за да бъде внесена за разглеждане при държавния глава.

„Предвид патриотичната позиция на подписалите се, както и стремежа на украинското общество към интеграция в Европейския съюз, смятам за необходимо в украинските паспорти дублираната на руски език страница с данните на гражданите да бъде заменена с такава на английски език“, се казва в отговора на Порошенко.

Петицията започна да събира подписи в сайта на държавния глава на 28 август. За да може една петиция да бъде разгледана от президента, тя трябва да бъде подписана от поне 25 хил. души в рамките на не повече от три месеца от деня на публикуването ѝ. След това държавният глава може да внесе за разглеждане във Върховната рада законопроекти, насочени към решаване на поставените в петицията въпроси.