Порошенко съгласен с референдум за повече права за регионите в Украйна

Порошенко съгласен с референдум за повече права за регионите в Украйна

Публикувано от:

Украинският президент Петро Порошенко обяви, че снема възраженията си срещу провеждането на референдум, който би дал повече права на размирните региони, въвлечени във военен конфликт преди повече от година, което е промяна в правителствената политика, предаде АП.

Още в началото на въоръжения конфликт протестиращите в Донбас поискаха референдум за по-широка автономия на техните региони. Украинското правителство тогава отхвърли техните искания. Но днес Порошенко се срещна с парламентарната комисия, която готви поправки към конституцията. На срещата, предавана по телевизията, президентът каза, че ако комисията прецени, че референдум е необходим, той няма да се противопостави.

Висш представител на ДНР – Андрей Пургин, заяви по този повод пред АП, че никой от тях не е поканен в състава на конституционната комисия, „което само по себе си говори много”. Всичко сочи, че Киев желае да ни диктува условия, което противоречи на Минските споразумения, подчерта Пургин.

В днешното си изявление Порошенко каза също, че все още е против идеята за федерализация, поддържана от Русия, но е за децентрализация на властта в полза на регионите. Според неговото виждане централното правителство трябва да запази пълномощията си в сферата на сигурността, отбраната и външната политика.

Той добави също, че не подкрепя това руският да стане втори официален език в страната.

Източник: Дарикнюз