Порошенко сравни Чернобилската катастрофа с „руската агресия“

Украинският президент Петро Порошенко сравни последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ с настоящата „руска агресия“. Порошенко сподели вижданията си по време на реч по случай годишнината от аварията, съобщи телевизия „112 Украйна“, цитирана от „Лента.ру“.

„По историческият път, по който се движи украинският народ, чернобилската трагедия се пада на около половината път от нацистката окупация към руската агресия. Тя се превърна в най-голямото изпитание за нас между Втората световна война и войната, която Москва разрази срещу Украйна“, каза Порошенко.

По думите му Киев се нуждае от колосални ресурси, за да преодолее последиците от катастрофата с атомната електроцентрала, но в момента страната е принудена да харчи 1/5 от бюджета си за отбрана и сигурност. „Колко странно сплитане на различни причинно-следствени връзки“, коментира украинският президент.

На 6 април председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин заяви, че ако на Русия ѝ се наложи да воюва със страна, съизмерима по потенциал с Украйна, то този конфликт би продължил максимум четири дни. „А случващото се в Донбас се разиграва вече две години. Ето ви отговор на въпроса с кого воюва режимът на Киев“, каза Наришкин и призова да не се вярва на изказванията на украинското ръководство за участие на Русия в този конфликт.