Порошенко се обади на Радев, надява се България да подкрепи запазването на санкциите срещу Русия

Порошенко се обади на Радев, надява се България да подкрепи запазването на санкциите срещу Русия

Публикувано от:

Украинският президент Петро Порошенко се надява, че България ще продължи да подкрепя санкционната политика на ЕС спрямо Русия. Това заяви той в телефонен разговор с българския си колега Румен Радев, съобщи прес-службата на Порошенко, пише Руски дневник.

“Петро Порошенко отбеляза последователната подкрепа, която България дава на Украйна по въпроса за защитата на териториалната цялост и противодействието на руската агресия. Той изрази надежда, че новият президент на България ще продължи тази политика, в частност в контекста на запазването на санкциите на ЕС спрямо Русия до пълното възстановяване на суверенитета на Украйна в нейните международно признати граници”, се посочва в официалното съобщение.

Порошенко е поздравил Радев с победата на президентските избори и му е разказал за изострянето на ситуацията в Донбас, като е обвинил “руските бойци” за обстрела в Авдеевка. Радев, според съобщението, в отговор е “изразил подкрепа за Украйна и се е съгласил, че е важно незабавно да се прекрати огънят за възстановяване на инфраструктурата в Авдеевка”.

Порошенко е поканил Радев на официално посещение в Украйна в удобно за него време и “поканата бе приета с благодарност”.

Вчера в интервю за германския вестник Berliner Morgenpost, украинският президент Петро Порошенко заяви, че най-много от всички иска руските санкции да паднат.

“Знаете ли кой иска най-много от всички санкциите да бъдат отменени? Президентът Порошенко. Но преди това Русия трябва да изведе войската си от нашата територия, за да може Украйна да възстанови своето единство и суверенитет”, каза украинският президент в отговор как се отнася към позицията на американския си колега Доналд Тръмп по въпроса за санкциите. В същото време Порошенко отбеляза, че прекалено бързото сваляне на санкциите само ще засили “руската агресия” против Украйна.

Киев, САЩ и ЕС многократно са обвинявали Москва, че се намесва в делата на Украйна. Русия отхвърля тези обвинения и ги определя като неприемливи. Москва нееднократно е заявявала, че не е страна във вътрешноукраинския конфликт и няма отношение към събитията на Югоизток. В неин интерес е Украйна да преодолее политическата и икономическата криза. Според руското външно министерство Русия не е субект на Минските споразумения за Украйна.