Порошенко приравни участниците в силовата операция в Източна Украйна с ветераните от войната

Украинският президент Петро Порошенко приравни участниците в силовата операция в Източна Украйна с ветераните от войната и гарантира социални помощи за семействата им в случай на смърт. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на прессцентъра на украинския президент.

Порошенко подписа закона „За внасяне на изменения по чл.10 от закона на Украйна „За статуса на ветераните от войната, гаранция за социалната им защита“, отбелязват още от пресслужбата на президента.

„Със съответстващия законодателен акт се разпространява действието на закона „За статуса на ветераните от войната, гаранция за социалната им защита“ на семействата на лицата от редовия и началническия състав на органите на вътрешните работи на Украйна, загинали в следствие на рани или контузии, получени по време на участие в антитерористичната операция, защитавайки независимостта, суверенитета и териториалната цялостност на Украйна“, подчертаха още от администрацията на украинския държавен глава.

Последните инициативи за финансиране на украинската армия

На 19 юни украинският парламент гласува за отпускане на 600 млн.гривни (повече от 50 млн. щатски долара) за нуждите на армията. Отпуснатите средства са спестени по време на провеждането на президентските избори в страната. Съответното постановление бе подкрепено от 268 депутата от Върховната рада.

„Извънредните президентски избори в Украйна не изискваха провеждането на повторно гласуване, както и втори тур, и заради това икономията на средства от държавния бюджет по програмата „Провеждане на презедентски избори в Украйна“възлиза в порядъка на 600 млн.гривни“, се съобщава в пояснителна записка на парламента.

По-рано украинският президент Петро Порошенко поръча на правителството на страната да задели средства, спестени от президентските избори, за обезпечение на въоръжените сили и за нуждите на военните, участващи в силовата операция в югоизточната част на страната.

Тези средства ще бъдат използвани за финансирането на военнослужещите: за подобряване на въоръжаването на личния състав, обезпечение на украинските войници с необходимата техника и нужните средства за защита.