Порошенко приписа на княз Владимир това, което не знаят дори историците

На фона на икономическия колапс украинският президент Петро Порошенко мисли за празници. Например, преди дни той разпореди да се проведат редица мероприятия посветени на 1000-годишнината от смъртта на княз Владимир, отбелязва „Россия 24“.

Най-интересното е, че президентът Порошенко нарече княза – създател на средновековната европейска държава Русия –Украйна (известно е, че думата Украйна се появява едва в края на XIX век).

Указът на Порошенко, по думите на авторите, цели запазването и утвърждаването на традициите на украинската държавност, признание за важността от приемането на Християнството за развитието на украинското общество като неделима част на европейската цивилизация, почитането на паметта на Св. Владимир Велики – създател „на средновековната европейска държава Рус-Украйна“, а също и във връзка с 1000-годишнината от кончината на великия княз.

Историците не знаят каква е тази държава. Както е се знае, княз Владимир е основател на Древноруската държава, която покръства през 988 година. Но, по всичко личи, че Порошенко този факт не го смущава – Киев отдавна започна да пренаписва страниците на историята.