Порошенко признал Крим за част от Русия, показват изтекли документи

Бизнесът надделява над политиката в Украйна, дори на ниво президент. Украинският президент Петро Порошенко многократно е правил най-патриотичните изявления в общественото пространство, но се оказва, че може би точно обратното всъщност се е случвало в частните дела на украинския ръководител, отбелязват руски медии.

Порошенко неуморно обещаваше да „вземе Крим обратно“ и изгради имидж на агресивен патриот. Но изтекли документи загатват, че той може да е бил сред първите хора, които де факто са признали референдума за присъединяването на Крим към Русия.

Бивш съветник на сваления от власт украински президент Виктор Янукович публикува документи, които показват, че Петро Порошенко индиректно е влязъл в преговори с Русия само месец след провеждането на референдума.

На 16 април, само месец след присъединяването на Крим към Русия, корабният завод на милиардера Порошенко в Севастопол е получил писмо от руското министерство на промишлеността и търговията. Ведомството иска заводът да докладва за своите финансови и бизнес операции между 2010 и 2014 г.

Интересното е, че в писмото полуостровът е определен като „Република Крим“, а Севастопол като „федерален град“, термини, използвани в руското законодателство.

Изпълнителният директор на завода отговаря на молбата в срок и предоставя пълен доклад, включително за приходите, заплатите и печалбите година по година. По-късно Порошенко назначава изпълнителния директор на корабния завод като шеф на голямо военнопромишлено предприятие.

По същество, мениджърът на завода влиза в правоотношение с Русия, което не е могло да се случи без одобрението на неговия шеф – Петро Порошенко.

Порошенко политикът безмилостно критикува Русиякато „агресор“, чиито войски нахлуват в Украйна.

Но Петро Порошенко бизнесменът явно вижда нещата по различен начин; той не се колебае да си сътрудничи дори със „смъртоносната, отвратителната, безпощадната Русия“, враг номер едно на политика Порошенко, пише руската англоезична медия Sputnik.

Източник: news.bg