Порошенко подписа указ за три мобилизации през тази година

Украинският президент Петро Порошенко подписа в сряда указ за три последователни частични мобилизации през тази година, съобщи РИА Новости.

„Подписвам този указ и го предавам в парламента”, каза президентът на съвещание в сряда с ръководителите на областните администрации, след което парафира документа.

По-рано стана ясно, че първият етап от мобилизацията се очаква да започне на 20 януари. Той ще трае 90 дни и на служба ще бъдат призовани 50 хил. души. Следващият ще започне през април и ще е с продължителност от 60 дни. Още една двумесечна вълна се очаква през юни.

Указът на Порошенко за следващата вълна на мобилизация влиза в сила след одобрението му от Върховната рада.

Украинските власти проведоха три етапа на мобилизация през 2014 г. Следващият етап на частична мобилизация се планираше в Украйна за 2015 г., като тя ще засегне преди всичко онези офицери и военни специалисти от запаса, които са необходими за попълване на загубите в сухопътните войски – танкисти, артилеристи, пехотинци, механици. Украинските власти разчитат да проведат ротация сред силовите структури, мобилизирани в Донбас.

Припомняме, че през април властите в Украйна започнаха силова операция в източната част на страната срещу протестиращите срещу февруарския преврат жители в региона. По последни данни на ООН жертвите от конфликта са повече от 4,7 хил. мирни граждани, а над 10 хил. са ранени. При посредничеството на ОССЕ опълченците и украинските военни постигнаха договореност. На 9 декември в Донбас започна съгласуваното между опълченците и украинските военни при посредничеството на ОССЕ поредно примирие.

По-рано Петро Порошенко заяви, че украинският народ подкрепя решението за мобилизация и тя ще премине успешно.

error: Съдържанието ни е авторско!